Αρχιτεκτονική

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Εθνικός Οίκος

Ο “Εθνικός Οίκος”, κτήριο της Καποδιστριακής περιόδου, είναι το πρώτο δείγμα νεοκλασικού αρχιτεκτονικού ρυθμού στην Ελλάδα. Πιθανολογείται ότι το κτήριο προϋπήρχε, ανήκε στον Εμμ. Ξένο, και φιλοξένησε τον Κυβερνήτη με την άφιξή του στο Ναύπλιο. Κατά την καποδιστριακή περίοδο προστέθηκαν όροφοι καθώς και η αψιδωτή νεοκλασική είσοδος που φέρει ανάγλυφη παράσταση του Φοίνικα και την επιγραφή «Εθνικός Οίκος 1831». Το κτηρίο της Καποδιστριακής περιόδου καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1862. 

Είδος: Κτήριο
Συλλογή: Αρχιτεκτονική
Χρονολόγηση: 1831
Θέση: Ναύπλιο
Βιβλιογραφία: Χρήστος Πιτερός, Οικιστική Πολιτική, Τα ίχνη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο, http://www.kapodistrias.info/oikistiki-politiki/423-ta-ixni-tou-kapodistria-sto-nayplio
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, Ξένος Εμμανουήλ,, Αρχιτεκτονική, Εθνικός Οίκος, Ναύπλιο