Αρχιτεκτονική

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Το Κεντρικό Σχολείο - Εϋνάρδειο

Το κεντρικό σχολείο-Εϋνάρδειο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Αίγινας (πλατεία Μητρόπολης). Ονομάστηκε Εϋνάρδειο από τον δωρητή, Ελβετό φιλέλληνα τραπεζίτη, J.G.Eynard, και φίλο του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Το Εϋνάρδειο είναι ένα νεοκλασικό κτίσμα, με περιστύλιο, όπου στέγαζε το Κεντρικό Σχολείο και τα τμήματα μετεκπαίδευσης δασκάλων.  

Στην ανατολική πλευρά του κτηρίου υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ / ΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑ / ΕΔΕΙΜΑΤΟ / ΕΝ ΕΤΕΙ ΧΗΗΗΗΔΔΔ ( 1830). Το κτίριο, ένα από τα πρώτα δημόσια κτίρια της Ελλάδας, μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας από την Αίγιναστο Ναύπλιο (τέλος 1829), στέγασε την Βιβλιοθήκη. Αργότερα και έως το 1981 στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Είδος: Κτήριο
Συλλογή: Αρχιτεκτονική
Χρονολόγηση: 1830
Θέση: Αίγινα
Link: monuments-of-aegina.blogspot.gr
Βιβλιογραφία: http://monuments-of-aegina.blogspot.gr/2009/07/blog-post.html
Λέξεις-κλειδιά: Eynard Jean-Gabriel, Καποδίστριας Ιωάννης, Κεντρικό Σχολείο, Εϋνάρδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, Βιβλιοθήκη Αίγινας, Εκπαίδευση, Αρχιτεκτονική, Αίγινα