Αρχιτεκτονική

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Ιερά Μονή Πλατυτέρας

Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας ιδρύθηκε το 1743, ενώ στα 1746 ιδρύθηκε Μετόχι της Μονής αφιερωμένο στην Υ.Θ. Ευαγγελίστρια, στο χωριό Ευρωπούλοι  της Κέρκυρας, όπου βρίσκεται και η αγροικία της οικογένειας στην Κουκουρίτσα. Αν και πυρολύθηκε από τους Δημοκρατικούς Γάλλους,στα 1798, σύντομα ανακαινίστηκε.

Λόγω και της γειτνίασης της Κουκουρίτσας με το μετόχι της μονής αλλά και λόγω των πνευματικών σχέσεων που είχε αναπτύξει ο Καποδίστριας με τον Ηγούμενο Συμεών Μασσέλο,και τον αδελφό του Χρύσανθο, μετέπειτα Μητροπολίτη Κερκύρας (1833-1848), ο Κυβερνήτης ποικιλοτρόπως ευεργέτησε τη Μονή, στην οποία μάλιστα, σώζονται δωρεές και ενθύμια.

Εκεί υπάρχουν οι τάφοι του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και του Αυγουστίνου Καποδίστρια.

 

 

Είδος: Κτήριο
Συλλογή: Αρχιτεκτονική
Χρονολόγηση: 1743
Θέση: Κέρκυρα
Βιβλιογραφία: Θύμη, Κωνσταντίνου, Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας Κέρκυρας, Κέρκυρα 2002.