Αρχιτεκτονική

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Μητρόπολη Αίγινας

Το 1806 κατασκευάστηκε η εκκλησία της «Κοίμησης της Θεοτόκου», στο κέντρο της πόλης της Αίγινας. Η Μητρόπολη, εκτός των άλλων χρησιμοποιήθηκε ως βουλευτήριο το 1827 και το 1828, για την ορκομωσία της πρώτης κυβέρνησης της Ελλάδος, ως χώρος συνάθροισης της Εκλεκτικής Συνέλευσης των Δημογερόντων και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάλυψε τις ανάγκες του αλληλοδιδακτικού σχολείου.

Στην Μητρόπολη υποδέχτηκαν οι Αιγινήτες τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου 1828, τελετή κατά την οποία ο Ι.Κ. προσφωνήθηκε από τον Θεόφιλο Καϊρη. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ορκωμοσίας του ως Πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους καθώς και του Πανελληνίου Συμβουλίου που απαρτιζόταν από 27 μέλη και που αποτέλεσε την προσωρινή αντικυβερνητική επιτροπή. Στην Μητρόπολη υπάρχουν πολλά ιστορικά κειμήλια, μαρμάρινο τέμπλο, αξιόλογες αγιογραφικές τοιχογραφίες και εντοιχισμένες εικόνες. Το καμπαναριό δίπλα στο ναό είναι έργο των Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert.

Είδος: Κτήριο
Συλλογή: Αρχιτεκτονική
Χρονολόγηση: 1806
Θέση: Αίγινα, χώρα
Λέξεις-κλειδιά: Ορκομωσία Α' κυβέρνησης, Αρχιτεκτονική, Αίγινα