Οπτικοακουστικά τεκμήρια

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Η καποδιστριακή πολιτεία 1828-1832

Το 3ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία 1750 – 1940» πραγματεύεται την καποδιστριακή περίοδο.

 Στο επεισόδιο εξετάζεται η εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, όπως προβάλλεται μέσα από σπάνια έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας. Στη συνέχεια, περιγράφεται η χαώδη κατάσταση της Ελλάδας, όταν ανέλαβε το ύπατο αξίωμα του Κυβερνήτη ο Ι. Καποδίστριας, καθώς και οι προσπάθειές του για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου κράτους, που να εμπνέει το σεβασμό των πολιτών, αλλά και της Ευρώπης, που παρακολουθούσε αμήχανη την αναγέννηση της ελληνικής πολιτείας. Επίσης, ακούγονται αντικρουόμενες προσεγγίσεις και αξιολογήσεις για την προσωπικότητα, τους στόχους και τις βασικές αρχές της πολιτικής του Κυβερνήτη. Αναλύονται τα οράματά του για μια ελεύθερη Ελλάδα, ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη, αλλά και η προσφορά του στην υπόθεση της αναγέννησης και της χειραφέτησης του ελληνισμού. Τέλος, γίνεται εκτενής αναφορά στα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής του, επισημαίνοντας τη μη μονιμοποίηση της ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά αλλά και την προώθηση των εθνικών θεμάτων της χώρας.

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Συλλογή: Οπτικοακουστικά τεκμήρια
Χρονολόγηση: 1989
Παραγωγός/Δημιουργός: Άγγελος Σιδεράτος, σκηνοθέτης, Παραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ
Link: www.hprt-archives.gr
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, Εξωτερική πολιτική Ιωάννη Καποδίστρια, Τηλεοπτική εκπομπή, Ντοκιμαντέρ