Οπτικοακουστικά τεκμήρια

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Η καποδιστριακή πολιτεία 1828-1832

Η σειρά «ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1750 – 1940» του 1992 της ΕΤ1 παρουσίαζε μια επισκόπηση ζητημάτων της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Στο συγκεκριμένο, δεύτερο, επεισόδιο αφιερωμένο στην Καποδιστριακή περίοδο, με τίτλο «Η ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1828-1832” (Κύκλος:Α Επεισόδιο:009), όπως αναφέρεται στο αρχείο της Δημόσιας Τηλεόρασης, "ακούγονται αντικρουόμενες προσεγγίσεις και αξιολογήσεις για την προσωπικότητα, τους στόχους και τις βασικές αρχές της πολιτικής του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια."  Γίνεται αναφορά στην αντίδραση του Κυβερνήτη για το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου το 1830. Εξετάζονται οι διπλωματικοί χειρισμοί του Κυβερνήτη. Ιστορικοί περιγράφουν τη συκοφαντική εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ύδρα και τις εντάσεις μέχρι τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και της συνέπειές της. 

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Συλλογή: Οπτικοακουστικά τεκμήρια
Χρονολόγηση: 1989
Παραγωγός/Δημιουργός: Άγγελος Σιδεράτος, σκηνοθέτης, Παραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ
Link: www.hprt-archives.gr
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, Πρωτόκολλο του Λονδίνου, Τηλεοπτική εκπομπή, Δολοφονία Ιωάννη Καποδίστρια, Ντοκιμαντέρ, Ύδρα