Οπτικοακουστικά τεκμήρια

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Γυμνάσιο Μεσαγρού Αίγινας "Αναζητώντας τον Καποδίστρια"

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Μεσαγρού Αίγινας και συμμετείχε στο διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ που προκήρυξε το Μάρτιο του 2013 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το περιοδικό «Νέα Παιδεία».

Σχετικά με το έργο το οι μαθητές αναφέρουν:"Για εμάς το Γυμνάσιο Μεσαγρού η πρόκληση ήταν μεγάλη. Αυτό που μας έκανε να ασχοληθούμε με την Καποδιστριακή περίοδο της Αίγινας ήταν ότι από τα σχολικά βιβλία απουσιάζει ο ρόλος αυτός της Αίγινας, αφού τα Καποδιστριακά κτίρια οι νόμοι της περιόδου διατρανώνουν το αντίθετο. Επίσης θέλαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς τη δημοτική αρχή, την Κυβέρνηση και όλους εμάς τους Αιγινήτες που βλέπουμε αδιάφορα να σαπίζουν και να μετατρέπονται σε ερείπια τα κτίρια που με τόσους κόπους και με αίμα και χρήματα των Φιλελλήνων κτίστηκαν. Ήδη κάτι κινείται ως προς την επισκευή του Κυβερνείου και του Εϋνάρδιου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει η αποκατάσταση του και να μην παραμείνουν ημιτελή, όπως το Ορφανοτροφείο. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε κάτω από άγριες καιρικές συνθήκες μέσα σε τρεις ημέρες με την πρωτοβουλία της κ. Μπέση Αναστασίας, φιλολόγου, Διευθύντριας του σχολείου και της κ. Λεούση Άννας-Μαρίνας, μαθηματικού. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των δύο σκηνοθετών, φίλων του σχολείου του κύριου Γκουζιώτη Δημήτρη και κ. Γκίνη Θωμά για τους οποίους νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν:• Γρυπαίου Λαμπρή-Ιωσηφίνα • Κατσαρού Ισιδώρα • Μπαντρ Ιωάννα• Μπέγκα Μαριάννα• Νάτση Καλλιόπη • Σπυριδάκης Μιχάλης• Τρίμη Μαρία"

Είδος: Ντοκιμαντέρ - σχολικές παραγωγές
Συλλογή: Οπτικοακουστικά τεκμήρια
Χρονολόγηση: 2014
Παραγωγός/Δημιουργός: Γυμνάσιο Μεσαγρού Αίγινας
Link: www.youtube.com