Τέχνη

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
επόμενα >

Προσωπογραφία Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια

Πορτραίτο του Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια, πατέρα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον οτι ο Αντωνομαρίας απεικονίζεται να κρατάει στο αριστερό του χέρι ένα κυλινδρικό έγγραφο, που αναφέρεται στη Συνθήκη ίδρυσης της Επτανήσου Πολιτείας, στην οποία ο ίδιος διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο.

Υπήρξε ένας εκ των δύο αντιπροσώπων των Επτανησίων (ο έτερος ήταν ο Ζακυνθινός Σιγούρος-Δεσύλλας), που διέμεινε στην Κωνσαντινούπολη από τον Σεπτέμβριο του 1799 έως το Δεκέμβριο του 1800, παρακολουθώντας τις σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Υψηλής Πύλης και Ρωσίας. ( βλ. Δαφνή Γρηγόρη, Ι. Α. Καποδίστριας, Αθήνα 1976, σελ. 123-137)

Συγκεκριμένα στον πίνακα αναγράφονται τα εξής:

"Συνθήκη τη 21 Μαρτίου 1800. Μεταξύ της μεγαλειότητος Παύλου Αυτοκράτορος πασών των Ρωσιών, και Σελίμου ΙΙΙ Σουλτάνου των Οθωμανών υπέρ της Ελευθερίας, και ανεξαρτησίας των επτά Ιονικών Νήσων."

Είδος: Προσωπογραφία
Συλλογή: Τέχνη
Χρονολόγηση: Αρχές 19ου αιώνα
Θέση: Μουσείο Καποδίστρια, Κουκουρίτσα, Κέρκυρα
Παραγωγός/Δημιουργός: ανυπόγραφο έργο
Βιβλιογραφία: Δαφνή Γρηγόρη, Ι. Α. Καποδίστριας, Αθήνα 1976.
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Αντώνιος Μαρίας