Τέχνη

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
επόμενα >

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Πολυπρόσωπη ελαιογραφία που αναπαριστά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

Δωρεά Κωνσταντίνου και Ερασμίας Παντελιού στο Μουσείο. (2007).

Είναι ενδιαφέρον ότι η δολοφονία του Κυβερνήτη παριστάνεται μέσα στο ναό, ενώ αντιθέτως εκτελέστηκε έξω από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, μπροστά στην είσοδο.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο οτι υπάρχει αντίστοιχος πίνακας του ίδιου ζωγράφου, πιθανότατα μεταγενέστερος, που αναπαριστά τη δολοφονία στον πραγματικό της χώρο.(Ο πίνακας αυτός βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας). 

Είναι, μάλιστα, αξιοπρόσεκτο οτι ο Κερκυραίος ζωγράφος Χ. Παχής τοποθετεί και στα δύο έργα του, ακριβώς πλάϊ στον Κυβερνήτη μια φυσιογνωμία που, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, θυμίζει τον στενό του συνεργάτη, Κερκυραίο Ανδρέα Μουστοξύδη, σε μεγαλύτερη ηλικία όμως, από εκείνην που είχε κατά την εποχή της δολοφονίας.

Είδος: ελαιογραφία
Συλλογή: Τέχνη
Χρονολόγηση: 1872
Θέση: Μουσείο Καποδίστρια, Κουκουρίτσα, Κέρκυρα
Παραγωγός/Δημιουργός: Παχής Χαράλαμπος: (1844-1891), Κερκυραίος ζωγράφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, Παχής Χαράλαμπος, Μουστοξύδης Ανδρέας, Δολοφονία Ιωάννη Καποδίστρια, Κέρκυρα, Ναύπλιο