Υλικά τεκμήρια

Δείτε επιλεγμένα υλικά τεκμήρια από το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: καποδιστριακά κτήρια, έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια και της οικογένειάς του∙ νομίσματα που εκδίδει ο Καποδίστριας, αλλά και νομίσματα μεταγενέστερων εποχών που αποτυπώνουν τη μορφή του∙ κειμήλια της εποχής του αλλά και μεταγενέστερες αναμνηστικές πλάκες.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».

 
επόμενα >

Πρόσφυγες του Αγώνα στην Αίγινα

 Ο βαυαρός αξιωματικός KarlKrazeisen και ερασιτέχνης ζωγράφος από το Παλατινάτο της Βαυαρίας (1794-1878) επισκέφτηκε την επαναστατημένη Ελλάδα το φθινόπωρο του 1826, συμμετέχοντας ως υπολοχαγός στο εκστρατευτικό σώμα του συνταγματάρχη Karl Wilhelm von Heideck. Ήδη στη χώρα του είχε ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την υδατογραφία και κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης παραμονής του στην Ελλάδα επιδόθηκε κυρίως στην ιχνογράφηση πορτραίτων Ελλήνων αγωνιστών και Φιλελλήνων. Περιέρχεται τα στρατόπεδα, Ναύπλιο, Σαλαμίνα, Αίγινα, Πόρο, Πειραιά, για να καταλήξει στο στρατόπεδο του Φαλήρου, λίγο πριν το θάνατο του Καραϊσκάκη.

Όταν επέστρεψε στο Μόναχο, λιθογράφησε τα σημαντικότερα εκ του φυσικού σχέδιά του, υπό την εποπτεία του λιθογράφου Fr. Hanfstaenlg, και από το 1828 έως και το 1831 τύπωσε επτά διαδοχικά τεύχη με επεξηγηματικό κείμενο στα γερμανικά και στα γαλλικά.

 

Είδος: λιθογραφία
Συλλογή: Τέχνη
Χρονολόγηση: 1826/1827
Παραγωγός/Δημιουργός: Krazeisen, Karl
Βιβλιογραφία: «Καρλ Κρατσάιζεν, Προσωπο­γραφίες Ελλήνων και Φιλελλήνων Αγωνιστών», προλεγόμενα Π. Πρε­βελάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνι­κής Τραπέζης, Αθήνα 1996, πανο­μοιότυπη έκδοση με το λεύκωμα του Krazeisen-Hanfstaengl, Μόναχο 1828-1831. Αθήνα, Μάιος 1980, με αισθητική φροντίδα Γιώργη Βαρλάμου και τυπογραφική επιμέλεια Ε. Χ. Κάσδαγλη, Δεύτερη έκδοση, Μάιος 1996. Άρθρο της Μαριλένας Κασιμάτη για τα σκίτσα του Karl Krazeisen (http://argolikivivliothiki.gr/tag/%CE%B2%CE%B1%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1/)      
Λέξεις-κλειδιά: Λιθογραφία, Πρόσφυγες, Αίγινα