Υλικά τεκμήρια

Δείτε επιλεγμένα υλικά τεκμήρια από το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: καποδιστριακά κτήρια, έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια και της οικογένειάς του∙ νομίσματα που εκδίδει ο Καποδίστριας, αλλά και νομίσματα μεταγενέστερων εποχών που αποτυπώνουν τη μορφή του∙ κειμήλια της εποχής του αλλά και μεταγενέστερες αναμνηστικές πλάκες.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».

< προηγούμενα
επόμενα >

Προσωπογραφία Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια

Πορτραίτο του Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια, πατέρα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον οτι ο Αντωνομαρίας απεικονίζεται να κρατάει στο αριστερό του χέρι ένα κυλινδρικό έγγραφο, που αναφέρεται στη Συνθήκη ίδρυσης της Επτανήσου Πολιτείας, στην οποία ο ίδιος διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο.

Υπήρξε ένας εκ των δύο αντιπροσώπων των Επτανησίων (ο έτερος ήταν ο Ζακυνθινός Σιγούρος-Δεσύλλας), που διέμεινε στην Κωνσαντινούπολη από τον Σεπτέμβριο του 1799 έως το Δεκέμβριο του 1800, παρακολουθώντας τις σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Υψηλής Πύλης και Ρωσίας. ( βλ. Δαφνή Γρηγόρη, Ι. Α. Καποδίστριας, Αθήνα 1976, σελ. 123-137)

Συγκεκριμένα στον πίνακα αναγράφονται τα εξής:

"Συνθήκη τη 21 Μαρτίου 1800. Μεταξύ της μεγαλειότητος Παύλου Αυτοκράτορος πασών των Ρωσιών, και Σελίμου ΙΙΙ Σουλτάνου των Οθωμανών υπέρ της Ελευθερίας, και ανεξαρτησίας των επτά Ιονικών Νήσων."

Είδος: Προσωπογραφία
Συλλογή: Τέχνη
Χρονολόγηση: Αρχές 19ου αιώνα
Θέση: Μουσείο Καποδίστρια, Κουκουρίτσα, Κέρκυρα
Παραγωγός/Δημιουργός: ανυπόγραφο έργο
Βιβλιογραφία: Δαφνή Γρηγόρη, Ι. Α. Καποδίστριας, Αθήνα 1976.
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Αντώνιος Μαρίας