1776
Γεννιέται στην Κέρκυρα ο Ιωάννης Καποδίστριας
1792
Ανακαλύπτεται το εμβόλιο κατά της ευλογιάς από τον άγγλο γιατρό Edward Jenner μετά από πολύχρονες προσπάθειες. O Jenner θεωρήθηκε πατέρας της ανοσολογίας.
1796
1797
Tα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα. Οι δημοκρατικοί Γάλλοι καταργούν τα προνόμια των ευγενών.
1798
Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τους Γάλλους ο πατέρας του Ι. Καποδίστρια, Αντωνομαρίας, καθώς η οικογένεια Καποδίστρια αντιδρά στην κατάργηση των προνομίων των ευγενών από τους Γάλλους.
Συγκροτείται Ρωσο-Οθωμανική Συμμαχία εναντίον του Ναπολέοντα. Με τη συμμαχία, η οθωμανική αυτοκρατορία τάσσεται στο πλευρό των Ρώσων εναντίον της Γαλλίας, ενώ η Ρωσία αποκτά για πρώτη φορά του δικαίωμα ναυτικής διέλευσης στα Στενά της Μαύρης Θάλασσας.
1799
Ο Ι. Καποδίστριας διορίζεται διευθυντής του οθωμανικού στρατιωτικού νοσοκομείου της Κέρκυρας.
1801
1803
Ο Ιωάννης Καποδίστριας διορίζεται γραμματέας της Επτανήσου Πολιτείας
Νέο σύνταγμα ψηφίζεται στην Επτάνησο Πολιτεία, στο σχεδιασμό του οποίου συμμετέχει και ο Ι.Καποδίστριας
1804
Ο Ι. Καποδίστριας εισέρχεται στη ρωσική υπηρεσία με το βαθμό του κολλεγιακού συμβούλου (αντίστοιχο του συνταγματάρχη).
1805
1806
Η κυβέρνηση Μοτσενίγου προχωρά στη μεταρρύθμιση του συντάγματος της Επτανήσου Πολιτείας. Η Ρωσία αποκτά το δικαίωμα της αρνησικυρίας στις αποφάσεις της Ιονίου Γερουσίας.
1807
Ο Ι.Καποδίστριας στέλνεται ως έκτακτος επίτροπος στην Αγία Μαύρα (Λευκάδα) μαζί με τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο. Εκεί γνωρίζει για πρώτη φορά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Μάρκο Μπότσαρη και άλλους οπλαρχηγούς από την Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα.
Ο Ιγνάτιος παρουσιάζει στον Τσάρο το υπόμνημα "Précis historique sur l’état actuel de l’Eglise orthodoxe (non réunie) d’Orient" [Σύνοψις Ιστορική περί της ενεστώσης καταστάσεως της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας]
1809
1810
1811
Ο Ι. Καποδίστριας συντάσσει για τις ρωσικές διπλωματικές υπηρεσίες το υπόμνημα "Mémoire sur l’état actuel des Grecs". Την ίδια χρονιά στέλνεται στη ρωσική πρεσβεία της Βιέννης ως υπεράριθμος attaché.
1812
Ο Ι. Καποδίστριας στέλνεται στο Βουκουρέστι ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της ρωσικής στρατιάς.
Η συνθήκη του Βουκουρεστίου τερματίζει τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1806-1812
1813
Ο Ι. Καποδίστριας γνωρίζει προσωπικά τον Τσάρο Αλέξανδρο Α’ και κερδίζει τη συμπάθειά του.
1814
1815
Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει εξ ονόματος της Ρωσίας την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, με την οποία τα Ιόνια Νησιά γίνονται αυτόνομο κρατίδιο υπό την προστασία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πρώτος Ύπατος Αρμοστης της Ιονίου Πολιτείας διορίζεται ο Thoma
Ο αββάς Grégoire παραδίδει στον τσάρο, με τη μεσολάβηση του Ι.Καποδίστρια, το υπόμνημα "Mémoire sur l’importance religieuse et politique de réunir les deux Eglises grecque et latine et sur les moyens d’y parvenir".
1816
Ο Ι. Καποδίστριας γίνεται Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, θέση που μοιράζεται με τον Κ. Β. Νέσελροντ. Η Αυστριακή αστυνομία αρχίζει να παρακολουθεί τα βήματά του Ι.Καποδίστρια.
1817
Ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αλέξανδρος Στούρτζας συγγράφουν την απολογία της Ιεράς Συμμαχίας εκ μέρους του τσάρου Αλέξανδρου Α’.
Στην Πίζα, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος συνδέεται με τον Ιγνάτιο, γνωρίζει τους φιλελεύθερους Άγγλους ρομαντικούς και τον ποιητή Shelley.
1819
1820
Ο Ι. Καποδίστριας αρνείται να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρίας μετά από σχετικό αίτημα του Ξάνθου. Αντίστοιχο αίτημα γίνεται δεκτό από τον Υψηλάντη.
Στο Συνέδριο του Λάιμπαχ, η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει κάθε μεταρρύθμιση που προέρχεται από επαναστατικό κίνημα.
1821
Ο Ι. Καποδίστριας συμμετέχει στο Συνέδριο του Λάιμπαχ ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπίας.
1821-2
Με αφορμή την εκτέλεση του πατριάρχη και τη σφαγή αθώων χριστιανών, ο Καποδίστριας προσπαθεί να πείσει τον τσάρο να αντιμετωπίσει δυναμικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1822
Ο Αλέξανδρος Στούρτζας εκδίδει στο Παρίσι το "La Grèce en 1821 et 1822, Correspondance politique publiée par un Grec"
1823
Ανεξαρτησία Βολιβίας και Ουρουγουάης
Ξεσπά η εξέγερση των Δεκεμβριστών στη Ρωσία, επηρεασμένη από τα φιλελεύθερα επαναστατικά κινήματα των ετών 1820-21
1825
1826
Ο Καποδίστριας συντάσσει το υπόμνημα "Aperçu de ma carrière publique depuis 1798 jusqu’à 1822", το οποίο αποστέλλει στο νέο Τσάρο.
1827
Η Ρωσία και η Γαλλία, σε αντίθεση με την Αγγλία, υποστηρίζουν οικονομικά και διπλωματικά τις κυβερνητικές προσπάθειες του Καποδίστρια.
1828
Η Συνθήκη της Αδριανούπολης τερματίζει τον ρωσοτουρκικό πόλεμο
1829
1830