Ανέκδοτα έγγραφα

Δείτε επιλεγμένα έγγραφα από το πλούσιο υλικό του αδημοσίευτου προσωπικού αρχείου του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται στα Γ.Α.Κ. Κερκύρας.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».

Ανδρέας Μουστοξύδης (Φλωρεντία) προς Ι. Καποδίστρια (Γενεύη)

Απολογείται που καθυστερεί να του γράψει, αλλά τον διαβεβαιώνει ότι η καρδιά του είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη γι’ αυτόν. Πέρασε ευχάριστα ένα μήνα κοντά στον μητροπολίτη Ιγνάτιο. Στις συζητήσεις τους σκέπτονταν τον Καποδίστρια. Ερωτά αν αληθεύει ότι ο αδελφός του θα παντρευτεί. Χαίρεται γι’ αυτό και η επιλογή του φαίνεται τέλεια. Ο ίδιος έχασε τον θείο του Παύλο. Ο θεός ξέρει αν θα ξαναδεί τη μητέρα του, η σκέψη αυτή τον βασανίζει, του φαίνεται ότι ίσως είναι ένας γιός αγνώμων.

Σε μια εβδομάδα αναχωρεί για την Πάδουα. Εκεί τον περιμένει ο κόμης Mocenigo. Θα δει τι προτίθεται να κάνει με τη βιβλιοθήκη του. Υπολογίζει να μείνει στη Βενετία ένα μήνα περίπου. Έπειτα θα επιστρέψει στο Μιλάνο. Αν ο Καποδίστριας σταματήσει στη Γενεύη, θα ολοκληρώσει εκεί την περιοδεία του.

Ελπίζει ότι σε λίγες μέρες θα του στείλει μια εργασία που τυπώνει στην «Ανθολογία». Ανήκει στον Καποδίστρια γιατί αυτός του έδωσε το θέμα.

Παραθέτει πληροφορίες για διάφορα πρόσωπα, όπως για την κυρία Nesselrode. 

Σημείωση: Ιγνάτιος (Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας), Mocenigo G. κόμης (πρεσβευτής της Ρωσίας στη Νεάπολη και Τουρίνο)

Επίπεδο περιγραφής: Τεκμήριο
Φάκελος: Φάκελος 363 - Ανδρέας Μουστοξύδης
Υπο-αρχείο: Αρχείο Ι. Καποδίστρια (Εξερχόμενα)
Αρχείο: Αρχείο Ιωάννου Καποδίστρια
Φορέας: Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Κερκύρας
Γλώσσα: Γαλλικά
Χρονολόγηση: 1825.03.03 (ν.η.)
Χαρακτηρισμός: Πρωτότυπο
Λέξεις-κλειδιά: Μουστοξύδης Ανδρέας, Nesselrode κυρία, Μοτσενίγος Γεώργιος (Mocenigo Giorgio), Ιγνάτιος Μητροπολίτης,, Βιβλιοθήκες, Antologia (φλωρεντινό περιοδικό), Περιοδικά, Πάδοβα, Βενετία, Γενεύη, Μιλάνο