Ανέκδοτα έγγραφα

Δείτε επιλεγμένα έγγραφα από το πλούσιο υλικό του αδημοσίευτου προσωπικού αρχείου του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται στα Γ.Α.Κ. Κερκύρας.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».

I. Καποδίστριας (Αίγινα) προς Desjardins (Μόναχο)

Έλαβε εγκαίρως τις επιστολές του (20 και 24 Σεπτ.) από Τεργέστη. Τον ευχαριστεί για τις λεπτομέρειες που έδωσε σχετικά με τις επιδόσεις νέων Ελλήνων (Νικόλας Πέτρος Σουμαρίπας, Ιωάννης Απαλύρας, Χρήστος), οι οποίες αναφέρονται. Ελπίζει ότι στο πρόσωπο του νέου μέντορα που συνόδεψε τον Μπότσαρη, ο Desjardins βρήκε τον καθηγητή Ελληνικών που αναζητούσε. Διαφορετικά, θα καταβληθεί προσπάθεια να ικανοποιηθεί η επιθυμία του. Η πρότασή του να έλθει να εγκαθιδρύσει το παιδαγωγείο του στην Ελλάδα, αποτελεί επιστέγασμα του ευγενούς του φιλελληνισμού. Ωστόσο, επειδή με λύπη του είναι υποχρεωμένος να πει ότι πριν περάσει ένα έτος δεν είναι δυνατό να υπάρξει ο κατάλληλος χώρος και τα οικοδομήματα που απαιτούνται για ένα παρόμοιο ίδρυμα, προς το παρόν θα περιοριστεί να απαντήσει ότι θα λάβει μέτρα ώστε η γενναιόδωρη πρότασή του να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο που οι περιστάσεις επιτρέπουν.

Επίπεδο περιγραφής: Τεκμήριο
Φάκελος: Φάκελος 89 - Desjardins, παιδαγωγός (Μόναχο)
Υπο-αρχείο: Αρχείο Ι. Καποδίστρια (Εξερχόμενα)
Αρχείο: Αρχείο Ιωάννου Καποδίστρια
Φορέας: Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Κερκύρας
Γλώσσα: Γαλλικά
Χρονολόγηση: 1829.12.13
Χαρακτηρισμός: Σχέδιο
Λέξεις-κλειδιά: Desjardins C., Σουμαρίπας Νικόλας Πέτρος, Απαλύρας Ιωάννης, Χρήστος, Μπότσαρης Δημήτριος, Παιδαγωγείο, Εκπαίδευση, Φιλελληνισμός