Ανέκδοτα έγγραφα

Δείτε επιλεγμένα έγγραφα από το πλούσιο υλικό του αδημοσίευτου προσωπικού αρχείου του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται στα Γ.Α.Κ. Κερκύρας.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».

Ι. Καποδίστριας (Αίγινα) προς Επιτροπή επιφορτισμένη να εξετάσει τα αιτήματα των πτωχών

Να εξετάσουν όλες τις αιτήσεις του πολυπληθούς φτωχού πληθυσμού που σε άκρα δυστυχία έχει συγκεντρωθεί στην Αίγινα και να προτείνουν λύσεις για την ανακούφισή τους. Διατυπώνει κάποιες δικές του προτάσεις για να διευκολύνει το έργο τους. Πιστεύει ότι είναι καλύτερο να δίνεται στους φτωχούς βοήθεια όχι ως ελεημοσύνη αλλά έναντι εργασίας σε δημόσια έργα στην Αίγινα ή αλλού. Προς την κατεύθυνση αυτή άρχισε η κατασκευή του ορφανοτροφείου και από τον Φεβρουάριο 400-600 φτωχές γυναίκες κέρδισαν το ψωμί τους εργαζόμενες γι’ αυτό. Με τον ίδιο τρόπο χορηγήθηκε βοήθεια σε φτωχούς εργάτες στην Κόρινθο και το Ναύπλιο.

Στις χήρες και τα ορφανά, που δεν μπορούν να εργαστούν, μοίρασε ο ίδιος από το προσωπικό του ταμείο 60.000 πιάστρα, δηλαδή 4.000 τάληρα. Δεν έχει άλλα και πριν καταφύγει στο δημόσιο Ταμείο, θέλει να βρεθεί τρόπος να κερδίσουν και οι οικογένειες αυτές την επιβίωσή τους προσφέροντας μια εργασία που τους ταιριάζει.

Προέχει επομένως η διακρίβωση του αριθμού τους και των αναγκών τους, ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός τους. Τα ορφανά μπορούν να κατευθυνθούν στα ορφανοτροφεία. Σ’ αυτό του Πόρου ήδη βρίσκονται 100 και ακόμη περισσότερα θα απορροφήσει αυτό που θα ανοίξει στο Ναύπλιο. Μια άλλη σκέψη θα ήταν να συσταθεί ένα ίδρυμα για τα νέα κορίτσια και οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη χώρα για να διανείμουν βοήθεια των συμπατριωτών τους θα ήταν αρωγοί. Θα μπορούσαν επίσης κάποιες χήρες να εργαστούν ή να τους δοθεί μια ενίσχυση για να βρουν ένα τρόπο εργασίας.

 

Επίπεδο περιγραφής: Τεκμήριο
Φάκελος: Φάκελος 59 - Επιτροπή επιφορτισμένη να εξετάσει τα αιτήματα των πτωχών
Υπο-αρχείο: Αρχείο Ι. Καποδίστρια (Εξερχόμενα)
Αρχείο: Αρχείο Ιωάννου Καποδίστρια
Φορέας: Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Κερκύρας
Γλώσσα: Γαλλικά
Χρονολόγηση: 1828.08.11/23
Χαρακτηρισμός: Σχέδιο [Νο 40]
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας-προσωπικοί λογαριασμοί, Φτωχοί, Πρόσφυγες, Εργασία, Ορφανοτροφείο Αίγινας, Χήρες, Ορφανά, Αμερική/Αμερικανοί, Φιλανθρωπία, Έργα δημόσια, Επιτροπή επιφορτισμένη να εξετάσει τα αιτήματα των πτωχών, Ίδρυμα για νέα κορίτσια, Αίγινα, Κόρινθος, Ναύπλιο, Πόρος