Αρχείο: Αρχείο Ιωάννη Βαπτιστή Α. Θεοτόκη


Το Αρχείο του Ιωάννη - Βαπτιστή Θεοτόκη αποτελεί τμήμα του ιδιωτικού Αρχείου Δαφνή και περιλαμβάνει τρεις φακέλους, οι οποίοι πήραν τους αριθμούς 297, 298 και 299. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του το Αρχείο αυτό αποτελείται από σχέδια επιστολών του Ι. Β. Θεοτόκη κατά τις περιόδους των διαφόρων αξιωμάτων του στην επαναστατημένη Ελλάδα αλλά και αργότερα στο Ελληνικό Κράτος. Εκτός από τα προαναφερθέντα σχέδια επιστολών, τα οποία είναι ικανά να δώσουν μία αρκετά καλή εικόνα της περιόδου 1822 - 1826 υπάρχουν στο Αρχείο αυτό και άλλα διάφορα σημαντικά έγγραφα από τα οποία τα κυριότερα είναι: τα διάφορα αποσπάσματα ημερολογίων του Ιωάννη Βαπτιστή Θεοτόκη (1822, 1833), το corpus των επιστολών του F. Zambelli προς τον Ι. Β. Θεοτόκη, αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής σχετικά με τον ελληνικό Αγώνα, αρκετά έγγραφα που αφορούν τα στρατιωτικά σώματα των φιλελλήνων αλλά και τηλεγραφήματα σχετικά με το γαλλοαυστριακό πόλεμο (1859), ένα αντίγραφο επιστολής του Ugo Foscolo προς τον πρώην Έπαρχο Ζακύνθου Dionisio Bulzo (1827) κ.α.

            Το Αρχείο του Ι. Β. Θεοτόκη είναι πολύ σημαντικό απόκτημα για τα Γ. Α. Κ. - Αρχεία Ν. Κέρκυρας, τα οποία πέραν του Καποδιστριακού Αρχείου δεν διαθέτουν άλλο υλικό σχετικό με τον ελληνικό χώρο την περίοδο αυτή. Τα έγγραφα του παραπάνω αρχείου παρά το μικρό τους όγκο είναι αρκετά για να δώσουν μία, ατελή έστω, εικόνα της επαναστατημένης Ελλάδας. Οι δυσκολίες του Αγώνα, οι οικονομικές δυσκολίες, οι έριδες, οι προσπάθειες οργάνωσης τακτικού στρατού καθώς και οι προσπάθειες διοικητικής οργάνωσης και οργάνωσης του Κράτους είναι ήδη εμφανείς και μπορούν να αποδώσουν την πρωτόλεια μορφή του κρατικού αυτού μορφώματος.

            Το αρχείο αυτό παραδόθηκε από τη δωρήτρια σε 1 - 17 απλούς φακέλους, οι οποίοι χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις στη σειρά των εγγράφων απετέλεσαν τους υποφακέλους των Φ. 297 - 299. Τα  έγγραφα απλώς περιγράφησαν όπως βρίσκονταν και αριθμήθηκαν με ανεξίτηλη μελάνη (1 - 653).

            

Γλώσσα: ελληνική
Χρονολόγηση: 1801-1861
Χαρακτηρισμός:  

Περιεχόμενα: