Αρχιτεκτονική

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
 

Κυβερνείο ή Παλατάκι

Το Κυβερνείο ή “Παλατάκι”, κατασκευάστηκε το 1829 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πασκουάλε Ιππολίτι. Το Κυβερνείο στέγαζε τα γραφεία της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης, την οικία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1929 και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε. Η ανέγερση του Κυβερνείου έγινε δαπάνη του Ιωάννη Καποδίστρια και με τη χορηγία ομογενών.

Όταν ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε, ταριχεύθηκε στο κτήριο αυτό όπου και τοποθετήθηκε η σωρός για λαϊκό προσκύνημα. Μετά το θάνατο του Κυβερνήτη και την εγκατάσταση της Βασιλείας στην Ελλάδα, στο Κυβερνείο διέμεινε ο βασιλιάς Όθωνας. Το κτήριο τότε μετονομάστηκε σε «Βασιλικόν Παλάτιον», ενώ έμεινε γνωστό ως το «Παλατάκι».

Είδος: Κτήριο
Συλλογή: Αρχιτεκτονική
Χρονολόγηση: 1829
Θέση: Ναύπλιο
Βιβλιογραφία: http://www.nafplio.info/index.php?option=com_content&view=article&id=22:the-three-admirals-square&catid=8&Itemid=131&lang=el Χρήστος Πιτερός, Οικιστική Πολιτική, Τα ίχνη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο, http://www.kapodistrias.info/oikistiki-politiki/423-ta-ixni-tou-kapodistria-sto-nayplio Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού, Αναζητώντας τα ίχνη της πρώτης πρωτεύουσας, Εργασία 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, http://local.e-history.gr/pages/viewpage.action?pageId=8487209
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, Ιππολίτι Πασκουάλε ,, Αρχιτεκτονική, Πλατεία Τριών Ναυαρχών, Ναύπλιο