Υλικά τεκμήρια

Δείτε επιλεγμένα υλικά τεκμήρια από το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: καποδιστριακά κτήρια, έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια και της οικογένειάς του∙ νομίσματα που εκδίδει ο Καποδίστριας, αλλά και νομίσματα μεταγενέστερων εποχών που αποτυπώνουν τη μορφή του∙ κειμήλια της εποχής του αλλά και μεταγενέστερες αναμνηστικές πλάκες.
Για μια πληρέστερη έρευνα στο υλικό αυτό, ανατρέξτε στην «Αναζήτηση».

 
επόμενα >

De l' esprit des lois, 5 τόμοι

Βιβλία: Montesquieu, "De l' esprit des lois" (Πνεύμα των Νόμων), τόμοι 1-5, Παρίσι 1803Σφραγίδα:Μουσείο Καποδίστρια, Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, Βιβλιοθήκη.

Τα συγκεκριμένα βιβλία, καθώς και όσα ακολουθούν με την ένδειξη (κατάλογος G.R.), αποτελούν βιβλία που πράγματι υπήρχαν στη Βιβλιοθήκη του Κυβερνήτη, αφού έχουν καταγραφεί στον αχρονολόγητο (αλλά πάντος προ του 1831), χειρόγραφο κατάλογο που συνέταξε στα γαλικά ο Guillaume Roubin, υπηρέτης (domestique) Κυβερνήτη.

Ο εν λόγω κατάλογος, εντοπίστηκε στα ΓΑΚ από την καθηγήτρια Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, η οποία παρουσίασε σχετική ανακοίνωση με τίτλο "Πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιός είσαι" Η Βιβλιοθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, στο Επιστημονικό Συνέριο Η Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα 1864-2004, (βλ. Πρακτικά Συνεδρίου, τ.Β΄, Αθήνα 2006, σελ. 281-287).

Δυστυχώς,τα περισσότερα από τα πάνω από 2000 βιβλία που καταγράφονται στη Βιβλιοθήκη του Κυβερνήτη, και που διασώζονταν, έως τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στην κύρια κατοικία των απογόνων της οικογένειας,  κάηκαν από τις ναζιστικές εμρηστικές βόμβες που έπληξαν την πόλη της Κέρκυρας στις 14 Σεπτέμβρη 1943.

Διασώθηκαν ελάχιστα, τα οποία έτυχε να βρίσκονται στο εξοχικό της Κουκουρίτσας, σημερινό Μουσείο Καποδίστρια.

Το σύνολο του εν λόγω χειρόγραφου καταλόγου των υπαρχόντων του Κυβερνήτη, είναι υπό έκδοση, από το Μουσειο Καποδίστρια.

 

Είδος: Βιβλίο
Συλλογή: Υλικά τεκμήρια
Χρονολόγηση: 1803
Θέση: Μουσείο Καποδίστρια, Κουκουρίτσα, Κέρκυρα
Παραγωγός/Δημιουργός: Montesquieu
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, Montesquieu, Roubin Guillaume