ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέγαρο Καποδίστρια Άγιος Νικόλαος των Γερόντων (ντε βέκια)<br>(Αγίου Νικολάου 11) Παναγία της Τενέδου<br>(οδός Σολωμού, περιοχή Σπηλιάς, πλησίον νέου φρουρίου) Καθολική Αρχιεπισκοπή<br>(πλατεία Δημαρχείου και οδός Μιχαήλ Θεοτόκη) Πλατυτέρα<br>(εθνική Παλαιοκαστρίτσας, 49100) Η Λέσχη των ευγενών<br>(Δημαρχείο Κέρκυρας) Κουκουρίτσα – Μουσείο Καποδίστρια Επισκοπιανά

Η εποχή του Ι. Καποδίστρια υπήρξε για την Κέρκυρα μια εποχή έντονων αλλαγών, καθώς το νησί πέρασε από μια μακραίωνη περίοδο κυριαρχίας των Βενετών σε διαφορετικές πολιτικές κυριαρχίες (γαλλική, ρωσική, γαλλική, αγγλική). Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στην Αδριατική, η Κέρκυρα αποτέλεσε για ένα διάστημα πέντε τουλάχιστον αιώνων, διοικητικό κέντρο των Επτανήσων. Στρατιωτική αλλά και εμπορική βάση χάρη στο λιμάνι της, προστατευμένη από δυο εντυπωσιακά οχυρωμένα φρούρια, η πόλη αναπτύχθηκε εντός των τειχών καταλαμβάνοντας μια έκταση περίπου 260 στρεμμάτων. Ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με πληθυσμό που έφτανε τις 15.000 στα τέλη του 18ου αιώνα, υπήρξε ένα χωνευτήρι διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων και πολιτισμών, καθώς κατοικούνταν από μια πλειοψηφία ορθόδοξων κατοίκων, αλλά και από καθολικούς και Εβραίους.

Η Κέρκυρα, με τους στενούς δρόμους και τα ψηλά κτήρια, με τις δεκάδες εκκλησίες, αλλά και με τις διάσπαρτες κατοικίες αριστοκρατών, διέθετε μοναστήρια-εκπαιδευτήρια με αξιόλογες βιβλιοθήκες, μεγαλοπρεπή δημόσια κτήρια (κατοικίες βενετών αξιωματούχων, στρατώνες, νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, ενεχυροδανειστήριο), τέσσερις λέσχες, καθώς και το φημισμένο λυρικό θέατρο του San Giakomo. Διέθετε επίσης δεκάδες ποικίλα εμπορικά καταστήματα με αυξημένη εμπορική κίνηση, αλλά και κάποιες βιοτεχνίες, φαρμακεία, αργυροχρυσοχοεία, ενώ στα χρόνια των δημοκρατικών Γάλλων απέκτησε και το πρώτο τυπογραφείο.

⇐ Επιστροφή στους Ιστορικούς Περιπάτους