ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λέσχη των ευγενών
(Δημαρχείο Κέρκυρας)

Η Λέσχη των ευγενών (Loggia) άρχισε να κτίζεται το 1663, με έξοδα της κερκυραϊκής κοινότητας, για να στεγάσει  δραστηριότητες των κερκυραίων ευγενών και των βενετών αξιωματούχων, και ολοκληρώθηκε το 1693. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της τειχισμένης πόλης, στην πλατεία όπου υπάρχει και ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου, η κατοικία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου, η έδρα του βενετού Βάϊλου. Από το 1720, η Στοά μετατράπηκε σε θέατρο (που ονομάστηκε San Giakomo, λόγω της γειτνίασης με τον καθολικό μητροπολιτικό ναό), όπου παρουσιάζονταν κυριότατα ιταλικές όπερες. Ως θέατρο λειτούργησε έως το 1903, οπότε εγκαινιάστηκε το νέο Δημοτικό θέατρο. Έκτοτε, στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο, (ισόγειο στην αρχική του μορφή, καθώς η προσθήκη ορόφου έγινε στις αρχές του 20ου αι. για τις ανάγκες του δημαρχείου), με λαξευτή τοιχοποιία από ντόπια πέτρα Σινιών, αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, επηρεασμένης από την αρχιτεκτονική αστικών κτιρίων του Sanmicheli. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η εντοιχισμένη, στην ανατολική πρόσοψη του κτηρίου, προτομή του Φραγκίσκου Μοροζίνι, με την αναμνηστική επιγραφή της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, το 1691.

Το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο εξωτερικά δημόσιο οικοδόμημα της περιόδου της Ενετοκρατίας, με εμβληματική σημασία για τη ζωή της πόλης, καθώς είναι συνυφασμένο με τις αστικές δομές και λειτουργίες της Κέρκυρας, για σχεδόν τέσσερις αιώνες.