Τέχνη

Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.

 
επόμενα >

Ιωάννης Καποδίστριας

 

Προσωπογραφία του Ι. Α. Καποδίστρια σε νεανική ηλικία.

 Διαστάσεις: 39 επί 31 εκ.   

Ακολουθούν δυο σύντομες περιγραφές του Ι. Α. Καποδίστρια, η πρώτη από τον επιστήθιο φίλο του και συνομήλικό του, Κερκυραίο Δημήτριο Αρλιώτη, ο οποίος έγραψε και δημοσίευσε μια βιογραφία του Καποδίστρια και η δεύτερη από τον Villemain, την οποία επιλέγει να δημοσιεύσει ο ίδιος ο Αρλιώτης στο βιβλίο του.

 Οι περιγραφές αυτές θα μπορούσαν να συνοδεύουν το πορτρέτο.

Το πλατύ μέτωπό του, πάντα ελαφρά ρυτιδωμένο, άφηνε να διαφαίνεται το υψηλό και βαθύ πνεύμα του. Η ωχρότητα του προσώπου του φανέρωνε την ευαισθησία και τη μελαγχολική τάση της ψυχής του. Το χαμόγελό του είχε κάτι το υπερκόσμιο. Ο επιτυχημένος αυτός συνδυασμός φυσικών και ψυχικών προσόντων αποκάλυπτε την αριστοκρατική καταγωγή του και ενέπνεε σεβασμό και αγάπη σε όλους. Ανήκε στους τύπους που ήταν αδύνατο να μείνουν απαρατήρητοι.

 Δημητρίου Αρλιώτη (μετάφραση  Α. Φραγκιά) , Ο βίος του Ιωάννου, κόμητος Καποδίστρια, Κέρκυρα, 1859,  Κερκυραϊκά Χρονικά, τ. 22, σελ. 10.

Για τον Δημήτριο Αρλιώτη (1777-1860), βλ. Κερκυραϊκά Χρονικά, τ. 8, σελ. 62-68.

 Εάν υπάρχει στον κόσμο μια αρχέγονη ευγένεια , υπογραμμισμένη από την υπεροχή της φυσιογνωμίας, την πνευματική καθαρότητα του βλέμματος, τη χαριτωμένη απλότητα των τρόπων, την αυθόρμητη χάρη του λόγου σε κάθε γλώσσα, κανένας δεν υπήρξε πιο φυσικά ευγενής από τον κόμητα Καποδίστρια της Κέρκυρας.

 Κερκυραϊκά Χρονικά, τ. 22, σελ. 121 . (Villemain – Souvenirs, T. I. pag. 478-479)

 

 

Είδος: Ελαιογραφία
Συλλογή: Τέχνη
Χρονολόγηση: 1795-1805
Θέση: Συλλογή Μητρόπολης Κερκύρας, Μητροπολιτικό Μέγαρο.
Βιβλιογραφία: Βυζαντινή και μεταβυζαντινή Τέχνη στην Κέρκυρα, έκδοση της Ι. Μητρόπολης Κερκύρας, Κέρκυρα 1994, σελ. 26-27. (Φωτογραφία του ίδιου νεανικού πορτρέτου, δημοσιεύεται και στο λεύκωμα:Κέρκυρα, Ιόνιον Φως, έκδ. του Δήμου Κερκυραίων, Κέρκυρα, 1994, σελ. 127)