Αρχείον Ιωάννου Καποδίστρια, τ. Α΄

Τίτλος:Αρχείον Ιωάννου Καποδίστρια, τ. Α΄
 
Τόπος έκδοσης:Κέρκυρα
 
Εκδότης:Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών
 
Συντελεστές:Κώστας Δαφνής, Κ.Θ. Δημαράς, Αριστείδης Στεργέλλης
 
Έτος έκδοσης:1976
 
Σελίδες:370
 
Θέμα:Αποστολή εις Κεφαλληνίαν
 
Αυτοβιογραφία
 
Εκπαιδευτική δράσις
 
Το Βιβλίο σε PDF:Κατέβασμα αρχείου 53.42 Mb
 
Εμφανείς σελίδες: 273-292 από: 369
-20
Τρέχουσα Σελίδα:
+20
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/273.gif&w=550&h=800

εκείνους οίτινες δεν πλήττονται υπό της διαφθοράς των περισσοτέρων, η ατιμωρησία και το χείριστον η προστασία προς τους αμελείς και αναξίους (Είναι δε τούτο το χείριστον, διότι είναι γνωστόν εις πάντας τους εντοπίους, ότι οι νέοι είναι συνειθισμένοι εις την αργίαν, αφ’ ου γνωρίζουσι, οποίαν εκπαίδευσιν έλαβον μέχρι τούδε). Να ενθαρρύνωνται όμως εις την αργίαν υπό των εντεταλμένων να καταστήσωσι τούτους ωφελίμους πολίτας, τούτο είναι μία αλήθεια την οποίαν ευνοούν όσοι δεν έχουν διεφθαρμένην την ψυχήν των. Τα σχολεία της Ελληνικής γλώσσης ώφειλον να είναι ανοικτά προ και μετά μεσημβρίαν, συμφώνως προς τα διατεταγμένα, αλλ’ οι διδάσκαλοι με την πρόφασιν της απομακρύνσεως των μαθητών δεν προσέρχονται και ούτω κατήντησαν ως άλλοι συνταξιούχοι, ή οικοδιδάσκαλοι ενίων μαθητών. Τα σχολεία παρέλυσαν και απώλεσαν την κρατικήν αξιοπρέπειαν άνευ της οποίας ουδέποτε θα έχωσι μαθητάς. Τα άλλα δύο τμήματα φιλοσοφίας και μαθηματικών δεν παρουσιάζουσι την αυτήν αταξίαν, αλλ’ η των μαθηματικών είναι έρημος, η δε άλλη θα ερημωθή ακολουθούσα το παράδειγμα της πρώτης, διότι οι νέοι οίτινες οφείλουσι να προσέρχωνται σχεδόν πάντες δημόσιοι υπάλληλοι, θα εύρωσι δικαιολογίαν, προβάλλοντες την υπηρεσίαν των. Οι δυστυχείς ούτοι νέοι ευρίσκουσι πραγματικόν εμπόδιον τους προϊσταμένους των, διότι φοβούνται ότι εάν συχνάζωσιν εις το σχολείον θα χάσωσι την μικράν ωφέλειαν, ήτις τοις παραχωρείται. Άλλοι δε προβάλλουν ως πρόσχημα την υπηρεσίαν των. Οι προϊστάμενοι λοιπόν των υπηρεσιών, οι οποίοι έχουσι το δικαίωμα να διορίζωσι νέους εις δημοσίας υπηρεσίας, άνευ της εγκρίσεως της Κυβερνήσεως, αλλά μόνον της αρεσκείας των, συντελούσι πολλάκις να βλέπωμεν να ανττιδρώσι εις τας διαταγάς της Κυβερνήσεως αμέσως ή εμμέσως. Ούτω αι δημόσιαι γραμματείαι καταντώσι σχολεία, ένθα η δυστυχής νεολαία διδάσκεται μόνον πώς είναι δυνατόν να απολαμβάνη ελάχιστα κέρδη. Ο απερίσκεπτος ούτος συρφετός της νεολαίας κακώς εξυπηρετεί το κράτος, το οποίον δεν αγαπά, διότι την θέσιν του οφείλει εις τον προϊστάμενον και ουχί εις αυτά. Τουναντίον η Κυβέρνησις χάνει το δικαίωμα να βραβεύη διά θέσεως τους αξίους νέους, ικανούς να την εξυπηρετήσωσι και με υγιές το ήθος. Είναι δε φανερόν ότι προκύπτει μεγάλη απογοήτευσις διά τους καλούς νέους εκ του περιέργου τούτου συστήματος, οίτινες διά τούτο είναι αξιοι συμπαθειας, εάν εγκαταλείπωσιν εαυτούς εις το σκότος και την ποταπότητα. Μεγαλύτερα δε προκύπτει απογοήτευσις εκ της αδιαφορίας του Κράτους και των λειτουργών του, οίτινες εμποδίζουσι τους νέους να εκπαιδευθώσι και των Ελλήνων εκκλησιαστικών και αξιωματικών εκείνων, οίτινες περιφρονούσι τας διαταγάς του δημοσίου, ως προς το ζήτημα της εκπαιδεύσεως. Ουδείς λειτουργός εφάνη ποτέ εις το σχολείον, όπως παρακολουθήση και ενθαρρύνη την νεολαίαν, ήτις επιθυμεί να εκπαιδευθή. Εάν η κατάστασις εξακολουθήση, προτιμώτερον είναι οι πόροι οι διατεθέντες διά την εκπαίδευσιν να προορισθώσιν δι’ άλλον σκοπόν. Εάν όμως θελήσωμεν, ως επιθυμούμεν, να υποστηρίξωμεν το ίδρυμα τούτο, το οποίον θα στερεώση και τα

Σελ. 273
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/274.gif&w=550&h=800

άλλα, θα ήτο δυνατόν να γίνη δεκτός ο κάτωθι κανονισμός, αρκεί μόνον να έχωμεν την θέλησιν και την σταθερότητα να τηρήσωμεν αυτόν».

Συνεπείς της εκθέσεως ταύτης η Γερουσία εψήφισε το υποβληθέν ψήφισμα την 15ην Ιουνίου 1806.

ΘΕΣΠΙΣΜΑ

1. Πας προϊστάμενος υπηρεσίας θα υποβάλη εντός 8 ημερών τα ονόματα και την ηλικίαν των υπαλλήλων του.

2. Πας διοριζόμενος υπάλληλος εγκρίνεται υπό της Γερουσίας.

3. Πάντες οι υπάλληλοι οι μη συμπληρώσαντες το εικοστόν έτος της ηλικίας των υποχρεούνται να φοιτήσωσιν εις το σχολείον.

4. Ο διορισμός των υπαλλήλων του λοιπού θα ενεργείται υπό της Γερουσίας. Προσόντα θα είναι ηλικία 21 ετών, πιστοποιητικόν ότι ηκολούθησαν τα μαθήματα του σχολείου.

5. Ουδείς λειτουργός θα λάβη ανωτέραν θέσιν, εάν δεν παρουσιάση πιστοποιητικόν ότι οι υπάλληλοί του ηκολούθησαν τα μαθήματα του σχολείου.

6. Πας προϊστάμενος του οποίου οι υπάλληλοι αρνούνται να ακολουθήσωσι τα μαθήματα και δεν έχουσι συμπληρώση το 21 έτος της ηλικίας των, οφείλει να παύση αυτούς.

7. Όλοι οι εκκλησιαστικοί αμφοτέρων των δογμάτων κληθέντες υπό των

επισκόπων να εκπαιδευθώσι και αρνηθώσι τούτο παύονται από πάσης ιεροτελεστείας και εάν δε δεν εχειροτονήθησαν, δεν θα έχωσι το δικαίωμα τούτο.

8. Επίσης και οι αξιωματικοί.

9. Τα πιστοποιητικά σπουδών εκδίδονται υπό των οικείων καθηγητών και κυρούνται υπό του επιθεωρητού.

10. Η τοπική τιμητεία είναι υπεύθυνος διά την τήρησιν των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, και 6. Ο Σεβ. Μητροπολίτης και ο Λατίνος τοποτηρητής διά το 7ον και ο διοικητής του Τάγματος διά το 8ον.

ΚΟΜΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

17

Την 23ην Απριλίου 1806 η Γερουσία διά θεσπίσματος της εκφράξει την ευγνωμοσύνην της Επτανήσου Πολιτείας προς την οικογένειαν Ζωσιμά διά τας δωρεάς της υπέρ της νεολαίας των νήσων. Το θέσπισμα τούτο εξεδόθη κατόπιν εκθέσεως του Καποδίστρια. Εις την έκθεσιν αυτήν έγραφεν ο Καποδίστριας:

—Η Ελληνική οικογένεια των Ζωσιμά, εγκατεστημένη εν Ρωσσία, ευηργέτησε πολλάκις την νεολαίαν της Πολιτείας αποστέλλουσα, προς χρήσιν

Σελ. 274
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/275.gif&w=550&h=800

των δημοτικών σχολείων, ελληνικά βιβλία και, το μάλλον ενδιαφέρον, βιβλία των συμπατριωτών Ευγενίου Βουλγάρεως και Νικηφόρου του Θεοτόκη.

»Το 1803, απέστειλεν 34 αντίτυπα μαθηματικών του Νικηφόρου Θεοτόκη, 19 τόμους ιεράς Ιστορίας, 10 αντίτυπα του Κορυδαλέως περί Αγίου Πνεύματος, 7 αντίτυπα της «Αινειάδος» του Βιργιλίου και 7 των «Γεωργικών» του Ευγενίου Βουλγάρεως καί τινα τομίδια του εγκωμίου του Αλεξάνδρου Α΄.

» Πολλαί είναι αι αποστολαί επίσης του εν Λιβόρνω Μιχαήλ Ζωσιμά, Προξένου της Πολιτείας, εκ σχολικών βιβλίων, 7 τόμοι του Ομήρου, 4 του Θουκυδίδου, επίσης απέστειλεν εις Κεφαλληνίαν και Ζάκυνθον, Λευκάδα και Κύθηρα, Ιθάκην και Παξούς.

»Κατά το έτος τούτο ο απεσταλμένος της Πολιτείας εν Κ) πόλει Λευκόκοιλος απέστειλε κιβώτιον πλήρες βιβλίων του αυτού δωρητού εκ Ρωσσίας. Περιείχε έργα του Κορυδαλέως, του Νικηφόρου και 48 αντίτυπα της μεταφράσεως του Βιργιλίου του Ευγενίου. Υπάρχει δε ακόμη εις χείρας του ανταποκριτού του Πασχάλη κιβώτιον μη παραδοθέν εισέτι. Όπως εκτιμηθώσι τα αισθήματα της φιλογενούς ταύτης οικογενείας θα αναφέρω ότι εδόθη το ποσόν 100.000 ρουβλίων, προς ανέγερσιν και συντήρησιν της Σχολής Ιωαννίνων.

18

Την 26ην Μαΐου 1806 ο Καποδίστριας υποβάλλει νέαν έκθεσιν εις την Γερουσίαν. Αντικείμενον και της εκθέσεως αυτής είναι η συνεχιζόμενη απροθυμία της νεολαίας να ανταποκριθή εις τας θυσίας του Κράτους διά την οργάνωσιν της δημοσίας εκπαιδεύσεως. Επαναλαμβάνει τας επικρίσεις, τας οποίας είχε περιλάβει και εις την προηγουμένην έκθεσιν, εναντίον των προϊσταμένων των υπηρεσιών και εκθέτει τα αναγκαία μέτρα χωρίς την λήψιν των οποίων θα ήτο περιττή η συνέχισις της λειτουργίας της Σχολής της Κερκύρας, καθώς και των σχολείων των άλλων νήσων, τα οποία δεν είχον λειτουργήσει ακόμη, αν και είχον διωρισθή μερικοί διδάσκαλοι, ελλείψει μαθητών.

«Και 1ον ουδέποτε οι μαθηταί μας θα προσέλθωσιν εις τα σχολεία αυθορμήτως. Η πείρα και τα αποτελέσματα αποδεικνύουσι μοιραίως την αλήθειαν ταύτην. Η λογική συνετέλεσεν να αισθανθώσι την ανάγκην της εκπαιδεύσεως, όσοι συνησθάνθησαν μόνον το Κράτος με την αληθή του εύνοιαν.

» Η αξία της γραμματικής και επιστημονικής εκπαιδεύσεως νοείται μόνον υπό των λαών εκείνων, οίτινες, διά της αξίας των γραμμάτων και των επιστημών, είδον να υψούται εις υψηλήν και φωτοβόλον σφαίραν ο πολίτης, όστις λόγω γεννήσεως και περιουσίας ήτο προωρισμένος διά δουλικά και ακατονόμαστα έργα.

» Οι λαοί μας δεν ηδυνήθησαν, ούτε πριν, ούτε κατά ταύτην την πρώ-

Σελ. 275
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/276.gif&w=550&h=800

πρώτην περίοδον του ελευθέρου βίου των να γνωρίσωσι και εκτιμήσωσι την αλήθειαν ταύτην.

» 2ον. Η βία λοιπόν και τα θέλγητρα θα οδηγούσι τους μαθητάς εις το σχολείον και θα αναγκάζωσι τους γονείς να τους πείθωσι.

» 3ον. Προέτεινα, όπως όσοι νέοι είναι όπως δήποτε εις δημοσίαν θέσιν πολιτικήν, στρατιωτικήν και εκκλησιαστικήν, υποχρεωθώσι να συχνάζωσιν επιμελώς στα σχολεία. Προέτεινα όπως η αμέλεια διά πρώτην φοράν τιμωρείται δι’ επιπλήξεως, η υποτροπή διά τιμωρίας και η συστηματική ανυπακοή δι’ αποκλεισμού από πάσης δημοσίας υπηρεσίας. Τους δε γονείς, όταν αποδειχθή ότι εξ αμελείας των τα τέκνα των δεν προσέρχονται εις το σχολείον, διά των αυτών ποινών.

» 4ον. Προέτεινα την βράβευσιν των επιμελών και την ενθάρρυνσιν των προθύμων γονέων, αλλ’ ουδέν των μέτρων τούτων ελήφθη υπ’ όψει και το υπόμνημά μου ελησμονήθη και εν τοσούτω η σχολή Τενέδου είναι άνευ μαθητών.

» 5ον. Οι μαθηταί οίτινες επιδεικνύουσι τοιαύτην περιφρόνησιν διά το σχολείον τυγχάνουσιν ενθαρρύνσεως. Είς εκ των πρώτων αποστατών της σχολής και εκ των εχόντων μεγαλυτέραν ανάγκην εκπαιδεύσεως, ο κ. Γάσπαρης Τζαγκαρόλος, βοηθός μέχρι τούδε της τοπικής τιμητείας, διωρίσθη γραμματεύς του Εμποροδικείου Κέρκυρας.

» 6ον. Πολλοί γονείς και πολλοί προϊστάμενοι ετόλμησαν να διατάξωσι οι πρώτοι τα τέκνα των, οι δεύτεροι τους υπαλλήλους των να μη προσέρχωνται εις το σχολείον, αλλά να παραμένωσι εις την είσοδον των γραφείων. Οι γονείς ούτοι και οι προϊστάμενοι θα ήτο ορθόν να γίνωσι γνωστοί, αλλά ποια ωφέλεια θα προέκυπτεν εκ τούτου αφ’ ου θα έμενον ατιμώρητοι ;

» 7ον. Τέλος ουδείς των δημοσίων υπαλλήλων της Γενικής Κυβερνήσεως, η της τοπικής, αν και παρ’ εμού παρωρμήθησαν δι’ επίτηδες επισήμου προσκλήσεως, ηθέλησαν να προσέλθωσιν εις το σχολείον, όπως εμψυχώσωσι τους διδασκάλους, όπως ενθαρρύνωσι τους νέους, όπως αποδείξωσι ότι το σχολείον είναι αγαπητή και ευχάριστος μέριμνα της Κυβερνήσεως.

»H Γενική τιμητεία μίαν μόνην φοράν παρουσιάσθη, ουδέποτε μέλος της Κυβερνήσεως ουδέποτε γονεύς, εξαιρέσει ενός ιερέως εκ Γαστράδων και του Ιατρού Λαζάρου Δε Μόρδου.

»8ον. Εξ όλων τούτων προκύπτει, ότι ούτε το παράδειγμα, ούτε η χρήσις βίας, ούτε η υπόσχεσις βραβείων είναι ικαναί να συντελέσωσιν, όπως το σχολείον προοδεύση. Όλα δε ταύτα κατ’ επανάληψιν προέτεινα εις την δημοσίαν αρχήν.

»Εάν τα υποδεικνυόμενα μέτρα δεν ήθελον εκτελεσθή ουδέποτε θα υπάρξη σχολείον και οι διδάσκαλοι αδίκως θα μισθοδοτούνται.

»Ελπίζω ότι το τμήμα των Εσωτερικών θα θέληση επειγόντως να

Σελ. 276
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/277.gif&w=550&h=800

επιφέρη διόρθωσιν δι’ αναλόγων μέτρων, ένεκα της παραβιάσεως των νόμων και των διαπραττομένων κατά της εκπαιδεύσεως.

ΚΟΜΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

19

Κατόπιν της ανωτέρω εκθέσεως του Καποδίστρια η Γερουσία εξέδωσε την 15ην Ιουνίου 1806 θέσπισμα, διά του οποίου ωρίξοντο τα εξής:

1ον. Πάντες οι εγγραφέντες μαθηταί εις το υπό του Κράτους ιδρυθέν σχολείον υποχρεούνται να ακολουθώσιν ανελλιπώς τα μαθήματα της τάξεώς των.

2ον. Του λοιπού ουδείς νέος δύναται να ελπίζη να διορισθή υπάλληλος ει μη υπό τους εξής όρους:

Να έχη συμπληρώση το 20όν έτος της ηλικίας του.

Να έχη πιστοποιητικόν ότι ενεγράφη και διήκουσε τα μαθήματα του σχολείου.

Η ηλικία θα αποδεικνύεται εκ της βαπτιστήρίου πράξεως, η φοίτησις διά πιστοποιητικού του επιθεωρητού.

3ον. Οι γονείς οι έχοντες τέκνα επιδεκτικά εκπαιδεύσεως, την οποίαν προσφέρουσι τα ανοιχθέντα σχολεία, και δεν ενήργησαν να εγγράψωσι ταύτα δεν δύνανται να καθέξωσι δημοσίαν θέσιν.

Οι πρυτάνεις και αι τοπικαί τιμητείαι έχουσι καθήκον, είτε τη εισηγήσει του επιθεωρητού, είτε αυτεπαγγέλτως να ερευνώσι, όπως μάθωσι τους γονείς τούτους και καταγγείλωσιν εις την Γερουσίαν.

4ον. Οι δικαστικοί και οι άλλοι λειτουργοί, οίτινες ήθελον διατηρήσει εις την θέσιν των υπαλλήλους παρά τα διαταχθέντα, απολύονται της υπηρεσίας.

5ον. Οι νέοι οι εγγεγραμμένοι εις το σχολείον, ως υπάλληλοι, υποχρεούνται ανελλιπώς να παρακολουθώσι τα μαθήματα. Εν περιπτώσει απουσίας αδικαιολογήτου διά πρώτην φοράν επιπλήττονται, διά δευτέραν τιμωρούνται διά κρατήσεως, και διά τρίτην απολύονται.

6ον. Όλοι οι νέοι οι προοριζόμενοι διά τον Κλήρον αμφοτέρων των δογμάτων, εάν δεν εγγραφώσι και παρακολουθήσωσι τα μαθήματα, δεν θα χειροτονούνται. Υπεύθυνοι θα είναι οι αρχιεπίσκοποι και οι τοποτηρηταί των.

7ον. Πάντες οι αξιωματικοί οι μη εγγραφόμενοι εις το σχολείον καί

Σελ. 277
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/278.gif&w=550&h=800

μη παρακολουθήσαντες τα μαθήματα δεν προβιβάζονται. Θα υπόκεινται δε εις τας αυτάς ποινάς, ως οι υπάλληλοι, εν περιπτώσει απουσίας.

8ον. Οι πρυτάνεις θα υποβάλωσι εις την Γερουσίαν κατάλογον των υπαλλήλων των, οι δικαστικοί των ιδίων και οι άλλοι προϊστάμενοι των υπαλλήλων των. Ο επιθεωρητής δε των σχολείων όλων εν γένει των μαθητών.

9ον. Ο επιθεωρητής υποβάλλει εις την Γερουσίαν κατά μήνα έκθεσιν περί της προόδου των μαθητών.

10ον. Οι αριστοι των μαθητών θα βραβεύωνται.

20

Το θέσπισμα της 15ης Ιουνίου είχε σχετικώς ευεργετικά αποτελέσματα, τα οποία επισημαίνει εις έκθεσίν του προς την Γερουσίαν υπό ημερομηνίαν 12 Ιουλίου 1806, ο Επιθεωρητής I. Καποδίστριας. Συγχρόνως επισημαίνει και τας δυσκολίας τας οποίας συναντούν οι επιθυμούντες εκ της εξοχής και των προαστείων να ακολουθήσουν το ιερατικόν στάδιον εις ό,τι αφορά την προσέλευσιν των εις το σχολείον και προτείνει διάφορα μέτρα. Επί τη βάσει της εκθέσεως αυτής η Γερουσία εξέδωσε την 23ην Ιουλίου 1806 το κατωτέρω θέσπισμα:

Αρχείον Ιονίου Γερουσίας

Κιβώτιον 202, Αριθ. 75

(Εις το ίδιον κιβώτιον υπάρχει αντίγραφον του εγγράφου με ελαχίστας και επουσιώδεις διαφοράς)

A di 23 luglio 1806

Il Senato

Letto il rapporto del zelante Inspettore della Scuola provvisoria del Tenedos 12 andante.

Visto l’articolo Xmo del decreto 15 giugno.

Letto il progetto di Regolamento per gli esami e premi degli alluni di detta Scuola proposto dal detto Inspettore.

Inteso il parere della Camera dell’interno.

Decreta

1° Nella Scuola del Tenedo si chiude il corso dell’anno scolastico il 15 di agosto. Si riapre il giorno 15 di ottobre lorchè per pubblica deliberazione non venisse a quell’epoca permanentemente attivata a norma del Regolamento di Pubblica Instruzione.

Σελ. 278
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/279.gif&w=550&h=800

 2° A cominciare dal giorno 15 di settembre principieranno gli esami degli alunni con quelle formalità e discipline che saranno opportunamente stabilite.

3° Si esamineranno per sezioni.

4° Quelli che daranno delle pubbliche prove di aver aproffitato nell’ anno scolastico in maniera distinta e segnalata, saranno premiati.

5° Gli esami si regolano della maniera reguente:

Prima Sezione

1° Gli alunni della Prima sezione dovranno dar delle prove di aver acquistato nella lingua nazionale buon carattere di saper legger e scrivere corettamente.

Premi

Saranno distribuiti tre premi.

Il primo lo otterrà quel giovine che saprà meglio leggere e scrivere corettamente e di bel carattere nel greco volgare all’impronto.

Il secondo lo otterrà quel giovinetto che presenterà un quinternetto di ventiquattro fogli scritto di miglior carattere nitido e grande senza nessun errore di ortografia e che saprà meglio leggere in libro non suo.

Il terzo lo otterrà quel giovinetto che presenterà un quinternetto di egual volume scritto del miglior carattere coll’esemplare del Maestro e che saprà leggere corettamente nel suo libro.

Il primo premio sarà una medaglia d’oro del valore di due zecchini.

Il secondo un’altra d’argento del valore di tallari quatro.

Il terzo di argento del valore di uno.

Queste medaglie avranno un emblema ed una inscrizione relativa. Potranno essere portate al petto con nastri di differenti colori secondo il grado e carattere degli alunni che saranno premiati.

Sezione Seconda

2° Gli alunni della Seconda sezione e quelli della prima, che per essere iniziati nella grammatica vi appertengono, sono divisi in due classi.

Dovranno avere la capacità e valore dei premiati della prima sezione.

Quelli della prima classe dovranno saper fare all’improviso la tecnologia ossia sostenere gli esami grammaticali e dovranno saper spiegare un testo degli usitati nella Scuola in quella parte, però che non hanno per anco studiato.

Quelli della seconda basterà che sappino fare la tecnologia.

Premi

Saranno destinati per gli alunni di questa sezione due premi. Otterrà il primo quello che meglio degli altri suoi colleghi leggerà all’improviso

Σελ. 279
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/280.gif&w=550&h=800

un testo; scriverà con ottimo e coretto carattere; farà la tecnologia esattamente; spiegherà un testo come si è detto di sopra senza commetter errori.

Otterrà il secondo quello che meglio ed ottimamente leggerà il suo testo; scriverà o porterà scritto di suo pugno in bel carattere un quinternetto; farà all’improviso la tecnologia.

Il primo premio sarà una medaglia od una croce di onore del valore di quattro zecchini d’oro. Il secondo una medaglia o croce del valore di tre. I premiati la porteranno al petto.

Terza Sezione

3° Gli alunni della Terza sezione avranno il dovere di portare scritto di proprio pugno in decente forma con caratteri nitidi il testo ch’è stato dettato dal loro professore; saranno esaminati sul testo medesimo.

Premi

Saranno deliberati due premi. Il primo lo otterrà quello fra gli alunni di questa sezione il quale avrà presentato il più ben scritto e più decente testo di proprio pugno; il quale in secondo luogo meglio risponderà alle questioni che gli saranno fatte sul medesino; il quale scioglierà aH’impronto un problema che gli verrà dato su qualche atticolo delle già trascorse sezioni.

Il secondo lo otterrà quegli il quale risponderà alle due prime condizioni che si esigono nel primo premio.

Il primo premio consiste nel dono di libri del valore di zechini quattro e se l’alluno è militare, anche in quello di una spada del valore di zechini sei. Se non è militare, potrà essere destinato al servigio militare in qualunque vacanza fosse per accadere delli ufiziali della propria isola in seguito alle promozioni volute dall’optazione ed otterrà parimenti il dono mentovato dei libri.

Il secondo premio consiste in libri od in medaglia del valore di tallari dieci.

Quarta Sezione

4° Gli alunni di questa sezione dovranno tutti presentare il quadro analitico delle lezioni di logica avute nell’anno scolastico, e dovranno saper rispondere a quelle dimande che veranno ad essi fatte relativamente al quadro analitico sudetto.

Premi

Saranno agli alunni di questa sezione accordati due premi. Otterrà il primo quello che presenterà il quadro analitico il meglio compilato relativamente al testo che giudicò le pubbliche lezioni; quello che risponderà meglio a tre questioni che gli veranno fatte sul medesimo quadro; quello

Σελ. 280
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/281.gif&w=550&h=800

che oltre al quadro sudetto presenterà un estrato ragionato di una o più parti della logica insegnata.

Otterrà il secondo quello che risponderà meglio alle due prime prove ch’esigonsi quel premio primo.

Consiste il premio primo nel diritto che acquista l’alunno premiato se trovasi inscritto nella classe degli assistenti del Ministero Generale o particolare di essere compreso nella nomina in qualunque vacanza d’impiego utile della sua competenza pel quale esso si dichiari e nel dono di libri del valore di zecchini quattro.

Se non è della classe degli assistenti sudetti, di esservi inscritto nelle piazze lucrose a prima vacanza fruendo parimenti del dono dei libri, salve le proporzioni fissate da leggi anteriori per le isole.

Il secondo nel dono di un opera del valore di zecchini cinque.

6° Oltre ai premiati vi sono degli alunni che danno delle prove di poco inferiori a quelle che ottengono i premi. Il nome di questi dopo gli esami è pubblicato colla stampa in seguito a quello dei premiati.

7° Dei non premiati né meritevoli di onorata menzione, ma diligenti, si darà il nome a pubblica conoscenza nella classe di quelli dai quali spera la patria ed il governo.

8° I negligenti saranno parimenti fatti noti colla stampa onde alla fine dell’ anno scolastico sieno egualmente noti i nomi.

9° I premi saranno conferiti in seguito agli esami ed al giudizio che sarà emanato colle forme che si stabiliranno. Avrà luogo una pubblica solennità in cui gli alunni premiati riceveranno queste marche della pubblica predilezione. In questa solennità sarà fatta menzione della benemerita famiglia Sossimà.

10° I protoscoli sono esclusi dal concorso stabilito da questo regolamento.

11° L’inspettore è incaricato di portare all’esame e sanzion del Senato sulle norme di questo regolamento il progetto di discipline che sono relative alla sua esecuzione.

12° Sarà il presente stampato in ambedue gli idiomi e pubblicato.

Atanasio Monte Santo senatore preside

Pasquale Gramaticopoulo senatore

Dimitrio Vaffea senatore

Eustachio Pignatorre senatore

Giovanni Macri senatore

Anziolo Calichiopulo senatore

Giorgio Stai senatore

Teodoro Sicuro senatore

Σελ. 281
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/282.gif&w=550&h=800

 Antonio Pacmor senatore

Giovanni Pilarino Attanasio senatore

Michele Tipaldo senatore

Andrea Zerbini senatore

Giovanni Martinengo senatore

Basilio Gavò senatore

CONTE FLAMBURIARI Il segretario di stato

Τη 23 Ιουλίου 1806

Η Γερουσία

Αναγνωσθείσης της από 12 παρελθόντος αναφοράς του ενθέρμου Επιθεωρητού της προσωρινής σχολής της Τενέδου.

Ληφθέντος υπ’ όψιν του άρθρου 10 της αποφάσεως της 15 Ιουνίου.

Αναγνωσθέντος του σχεδίου Κανονισμού διά τας εξετάσεις και τα βραβεία των μαθητών της αυτής Σχολής, τον οποίον επρότεινε ο προρρηθείς Επιθεωρητής.

Μελετηθείσης της γνώμης της Υπηρεσίας επί των Εσωτερικών.

Αποφασίζει

Α΄. Εις την σχολήν της Τενέδου τελειώνει το σχολικόν έτος την 15 Αυγούστου. Άρχεται την 15 Οκτωβρίου, εφ’ όσον δεν ήθελε διά κυβερνητικής αποφάσεως παραμείνη εν συνεχή λειτουργία, συμφώνως προς τον Κανονισμόν της δημοσίας εκπαιδεύσεως.

Β΄. Από της 15 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν αι εξετάσεις των μαθητών κατά τον τύπον και την τάξιν, ως θέλουν εγκαίρως ορισθή.

Γ΄. Θα εξετασθούν κατά τμήματα.

Δ΄. Εκείνοι οι οποίοι κατά τας προρρηθείσας εξετάσεις ήθελον αποδείξει ότι προώδευσαν και διεκρίθησαν κατά την διάρκειαν του σχολικού έτους, θα βραβευθούν.

Ε΄. Αι εξετάσεις ρυθμίζονται κατά τον ακόλουθον τρόπον:

Τμήμα Πρώτον

Α΄. Οι μαθηταί του Πρώτου Τμήματος θα δώσουν τεκμήρια ότι δύνανται να γράφουν καλώς, να αναγιγνώσκουν και να ορθογραφούν την εθνικήν γλώσσαν.

Βραβεία

Θα απονεμηθούν τρία βραβεία:

Το Πρώτον θα λάβη ο νέος ο οποίος θα γνωρίζη καλύτερον των λοιπών

Σελ. 282
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/283.gif&w=550&h=800

να αναγιγνώσκη και να γράφη ορθώς και καλλιγραφικώς απ’ ευθείας εις την κοινήν ελληνικήν.

Το δεύτερον θα λάβη ο νέος ο οποίος θα παρουσιάση τετράδιον εικοσιτεσσάρων φύλλων καλλιγραφημένον, δι’ ευκρινών γραμμάτων, άνευ ορθογραφικών λαθών, και καλύτερον θα γνωρίζη να αναγιγνώσκη εις ξένον βιβλίον.

Το τρίτον θα λάβη ο νέος ο οποίος θα παρουσιάση εν τετράδιον του ιδίου μεγέθους γραμμένον κατά τον καλύτερον τρόπον κατά το υπόδειγμα του διδασκάλου και θα γνωρίζη να αναγιγνώσκη ορθώς εκ του βιβλίου του.

Το πρώτον βραβείον θα είναι χρυσούν μετάλλιον αξίας δύο ζεκινίων.

Το δεύτερον άλλον (μετάλλιον) αργυρούν αξίας τεσσάρων ταλλήρων.

Το τρίτον αργυρούν αξίας ενός (ταλλήρου).

Τα μετάλλια ταύτα θα έχουν κατάλληλον έμβλημα και επιγραφήν. Δύνανται να φέρωνται εις το στήθος μετά ταινίας διαφορετικών χρωμάτων, αναλόγως προς τον βαθμόν και τον χαρακτήρα των βραβευθέντων μαθητών.

Τμήμα Δεύτερον

Β΄. Οι μαθηταί του Δευτέρου Τμήματος και όσοι εκ του Πρώτου έχουν μυηθή εις την Γραμματικήν, διαιρούνται εις δύο τάξεις:

Οφείλουν να έχουν τας ικανότητας και την αξίαν των βραβευθέντων του Πρώτου Τμήματος.

Της Πρώτης Τάξεως θα γνωρίζουν τεχνολογίαν άνευ προπαρασκευής, θα υποστούν δηλονότι την εξέτασιν εις την γραμματικήν και θα γνωρίζουν να ερμηνεύσουν κείμενον εξ εκείνων τα οποία χρησιμοποιούνται εις την Σχολήν, το οποίον όμως δεν θα έχουν προηγουμένως μελετήσει.

Της Δευτέρας Τάξεως οφείλουν απλώς να γνωρίζουν τεχνολογίαν.

Βραβεία

Ορίζονται διά τους μαθητάς αυτής της Τάξεως δύο βραβεία.

Θα λάβη το πρώτον εκείνος ο οποίος καλύτερον των άλλων συναδέλφων του θα αναγνώση άνευ προετοιμασίας κείμενον, θα γράψη μετά αρίστου και ορθού γραφικού χαρακτήρος, θα κάμη την τεχνολογίαν ορθώς και θα ερμηνεύση κείμενον ως ελέχθη ανωτέρω άνευ λάθους.

Θα λάβη το δεύτερον εκείνος ο οποίος καλύτερον και κατά τρόπον άριστον θα αναγνώση το κείμενόν του, θα γράψη ή θα φέρη γραμμένον καλλιγραφικώς διά της χειρός του τετράδιον, θα εξετασθή εις την τεχνολογίαν άνευ προετοιμασίας.

Το πρώτον βραβείον θα είναι μετάλλιον ή σταυρός αξίας τεσσάρων χρυσών ζεκινίων. Το δεύτερον έν μετάλλιον ή σταυρός αξίας τριών (ζεκινίων).

Οι βραβευθέντες θα το φέρουν εις το στήθος.

Τμήμα Τρίτον

Γ΄. Οι μαθηταί του Τρίτου Τμήματος οφείλουν να φέρουν διά της χειρός

Σελ. 283
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/284.gif&w=550&h=800

των εις ωραίαν μορφήν και ευδιάκριτα γράμματα το κείμενον το οποίον θα υπαγορεύση ο διδάσκαλος και θα εξετασθούν επί του αυτού κειμένου.

Βραβεία

Θα δοθούν δύο βραβεία. Το πρώτον θα λάβη όποιος εκ των μαθητών αυτής της Τάξεως θα παρουσιάση το πλέον καλλιγραφημένον και καλής εμφανίσεως γραπτόν, θα απαντήση καλύτερον εις τας ερωτήσεις αι οποίαι θα του τεθούν· ο οποίος θα λύση επί τόπου πρόβλημα των προηγουμένων Τάξεων.

Τα δεύτερον θα λάβη όποιος θα εκπληρώση τας δύο πρώτας προϋποθέσεις του πρώτου βραβείου.

Το πρώτον βραβείον συνίσταται εις την δωρεάν βιβλίων αξίας τεσσάρων ζεκινίων και, εάν ο μαθητής είναι στρατιωτικός, μιας σπάθης αξίας έξ ζεκινίων. Εάν δεν είναι στρατιωτικός, δύναται να καταλάβη την πρώτην κενήν θέσιν εις την στρατιωτικήν υπηρεσίαν, διά να συμπεριληφθή εις τους αξιωματικούς της νήσου αναλόγως προς την βαθμολογίαν του και θα λάβη ωσαύτως το προμνησθέν δώρον των βιβλίων.

Το δεύτερον βραβείον συνίσταται εκ βιβλίων ή μεταλλίου αξίας δέκα ταλλήρων.

Τμήμα Τέταρτον

Δ΄. Οι μαθηταί του Τμήματος τούτου οφείλουν να παρουσιάσουν αναλυτικήν κατάστασιν των μαθημάτων της Λογικής τα οποία παρηκολούθησαν κατά την διάρκειαν του σχολικού έτους και να δύνανται να απαντήσουν εις τας

ερωτήσεις, αι οποίαι θα τους υποβληθούν επί των προρρηθέντων μαθημάτων.

Βραβεία

Θα απονεμηθούν εις τους μαθητάς της Τάξεως ταύτης δύο βραβεία.

Το πρώτον θα λάβη όποιος παρουσιάση την καλυτέραν αναλυτικήν κατάστασιν επί των δημοσίων μαθημάτων, όποιος καλύτερον απαντήση εις τας τρεις ερωτήσεις αι οποίαι θα του υποβληθούν επί του ίδιου θέματος, όποιος πλην της ανωτέρω καταστάσεως θα παρουσιάση διατριβήν επί ενός ή περισσοτέρων μερών της Λογικής.

Θα λάβη το δεύτερον όποιος απαντήση καλύτερον εις τας δύο πρώτας δοκιμασίας αι οποίαι απαιτούνται από τον πρώτον.

Το πρώτον βραβείον συνίσταται εις τα δικαίωμα του βραβευθέντος μαθητού να εγγραφή εις την τάξιν των βοηθών της Γενικής Διοικήσεως ή να ονομασθή εις όποιαν θέσιν θελήση ανάλογον προς την δήλωσίν του, και εις την δωρεάν βιβλίων αξίας τεσσάρων ζεκινίων.

Εάν δεν ανήκει εις την τάξιν των προρρηθέντων βοηθών, να δύναται να εγγραφή εις την τάξιν των, εις την πρώτην κενωθησομένην θέσιν, καρπούμενος ομοίως την δωρεάν των βιβλίων, τηρουμένων των προϋποθέσεων τας οποίας έχει θέσει προγενέστερος νόμος των νήσων.

Σελ. 284
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/285.gif&w=550&h=800

 Το δεύτερον (βραβείον) συνίσταται εις την δωρεάν ενός αντικειμένου αξίας πέντε ζεκινίων.

ΣΤ΄. Πλην των βραβευθέντων υπάρχουν μαθηταί οίτινες δίδουν αποδείξεις ολίγον κατωτέρας εκείνων αι οποίαι κρίνονται άξιαι βραβεύσεως. Το όνομα τούτων, μετά τας εξετάσεις, δημοσιεύεται εις τον τύπον αμέσως κατωτέρω των βραβευθέντων.

Ζ΄. Των μη βραβευθέντων ούτε αξίων ειδικής μνείας, αλλά φιλοπόνων, θα δοθή το όνομα εις δημοσίαν γνώσιν, εις την κατηγορίαν δε τούτων ελπίζει η πατρίς και η κυβέρνησις.

Η΄. Οι αμελείς θα γίνουν ομοίως γνωστοί διά του τύπου, ίνα εις το τέλος του σχολικού έτους γίνουν ομοίως γνωστά τα ονόματα.

Θ΄. Τα βραβεία θα απονεμηθούν κατόπιν των εξετάσεων και της κρίσεως η οποία θα εκδοθή κατά τους τύπους οι οποίοι θα ορισθούν. Θα λάβη χώραν επίσημος εορτή κατά την οποίαν οι βραβευθέντες θα λάβουν τα δείγματα της δημοσίας εκτιμήσεως. Κατ’ αυτήν την εορτήν θα γίνη μνεία της αξίας οικογενείας Ζωσιμά.

I΄. Οι πρωτόσχολοι αποκλείονται του καθορισθέντος διαγωνισμού υπό του κανονισμού.

ΙΑ΄. Ο Επιθεωρητής επιφορτίζεται να φέρη εις την εξέτασιν και την επικύρωσιν της Γερουσίας τους όρους τούτου του Κανονισμού σχετικώς με την εφαρμογήν του.

IB΄. Το παρόν θα τυπωθή εις αμφοτέρας τας γλώσσας και θα δημοσιευθή.

Αθανάσιος Μοντεσάντος, γερουσιαστής, πρόεδρος

Πασχάλης Γραμματικόπουλος, γερουσιαστής

Δημήτριος Βαφφέας, γερουσιαστής

Ευστάθιος Πινιατόρος, γερουσιαστής

Ιωάννης Μακρής, γερουσιαστής

Άγγελος Χαλικιόπουλος, γερουσιαστής

Γεώργιος Στάης, γερουσιαστής

Θεόδωρος Σιγούρος, γερουσιαστής

Αντώνιος Πάκμορ, γερουσιαστής

Ιωάννης Πυλαρινός Αθανάσιος, γερουσιαστής

Μιχαήλ Τυπάλδος, γερουσιαστής

Ανδρέας Ζερμπίνης, γερουσιαστής

Ιωάννης Μαρτινέγκος, γερουσιαστής

Βασίλειος Γκαβός, γερουσιαστής

Ο Γραμματεύς της Επικρατείας

ΚΟΜΗΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑΡΗΣ

Σελ. 285
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/286.gif&w=550&h=800

21

Αρχείον Ιονίου Γερουσίας

Κιβώτιον 203, Αριθ. 155

Addi 31 Agosto 1806

Il Senato

Letto il rapporto dell’Inspettore della scuola del Tenedos conte Capodistria, con cui richiede che sia soddisfatto l’usciere della scuola Luigi Zanella, delle spese incontrare a lire 152 come per la polizza trasmessa. Inteso il parere della Camera dell’interno

Decreta

Sarà pagata dal fondo dell’instruzione pubblica la polizza dell’ussier della scuola del Tenedos Luigi Zanella nella summa di lire cento cinquanta due, vistata dall’inspettor conte Capodistria.

Il Segretario di Stato darà corso al pubblico decreto.

Antonio Agorastò vice preside

Pasquale Gramaticopulo senatore

Dimi trio Vaffea senatore

Giovanni Martinengo senatore

Atanasio Monte Santo senatore

Giovanni Macri senatore

Giovanni Pillarino Attanasio senatore

Giorgio Stai senatore

Andrea Zerbini senator

Michele Tipaldo senator

Teodoro ..............

Il Segretario di Stato conte FLAMBURIARI

Al Segretario di Stato dell’interno

L’Inspettore della pubblica scuola del Tenedos

Corfù li 28 agosto 1806

Ricevuto 1806 29 agosto

Il Segretario di Stato conte Flamburiari

Signore,

Riscontro il ricevimento dei libri e ne spedisco l’inserto esemplare cattalogato il quale da un documento del fatto passaggio. Sono questi libri custoditi nella pubblica biblioteca. Sarà opportuno che un regolamento ne 6tabilisca gli usi. Senza di questo io nella qualità di inspettore non ne

Σελ. 286
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/287.gif&w=550&h=800

saprei farne nessuno poichè a nessuno autorizzato e senza autorizzazione dopo aver rilasciato una ricevuta, la quale mi rende risponsabile di questi libri, io li lascierò sempre in custodia. Sin’occupato particolarmente di oggetti scolastici potrò quando il Governo lo gradisca presentare rispettosamente le mie idee su questo soggetto, cioè intorno all’uso di questi libri ed alla maniera di garantirne sempre un legittimo ed utile.

Vi sono parechi che per coltivare le lettere e la lingua nazionale e per essere particolari institutori si credono in diritto di possedere qualche esemplare dei libri trasmessi in dono dal signor Sossimà e fra questi vi è il reverendo papà Vlaco, il quale si è presentato anco con una memoria a Sua Eccellenza il signor Plenipotenziario conte Mocenigo. L’eccellente signor ebbe la compiacenza di rimettermela, io per rispondere alla petizione sudetta dimando istruzioni dall’eccellentissimo Senato.

Unisco la polizza delle spese incontrate per la scuola del Tenedos nel decorso di quasi un semestre ed autorizzato dal regolamento ricerco rispettosamente che sieno dati gli ordini relativi al pagamento di questa polizza di cui va creditore l’usciere della scuola Luigi Zanella.

Rendendo infinite grazie delle uffiziali notizie passatemi intorno alle deliberazione dell’eccellentissimo Senato sui rispettosi miei rapporti prevengo che non ho mancato di tosto indirizzarmi nell’estero per più pronto rinvenimento e venuta dei professori richiesti alla scuola pubblica di Corfù.

Ho l’onore di protestare all’illustrissimo signor Segretario di Stato dell’interno la mia ossequiosa stima e considerazione.

L’Inspettore della pubblica scuola di Tenedos

CONTE CAPODISTRIA

Adi 8 agosto 1806

Nota della tangente dei libri spettanti all’isola di Corfù ricevuti dall’ Inspettore conte Giovanni Capodistria

Corso di matematiche in tre volumi compresa in esso numero una copia presa ad imprestito dal precettor Pelegrini

No 11

Corso d’inni ecclesiastici in un volume

No 4

Sulla processione dello Spirito Santo copie in due volumi

No 3

Eneidi e Georgiche di Virgilio copie in quattro volumi per ciascheduna vi è in esso numero compresa una copia avuta in imprestito dal signor dotor Antonio Melichi

No 4

Σελ. 287
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/288.gif&w=550&h=800

Elogi di Alessandro No 1

Foglio di precetti morali No 1

Gramatiche latine Poretti No 11

Epistole di Cicerone No 12

Poli Fisica in cinque volumi copia No 1

Geografia Buffier No 1

Corticelli lingua toscana No 3

Tragedie Alfieri in cinque volumi copie No 7

Gramatica Gondar No 6

Poesie Monti in due volumi copie No 7

Favole di Fedro No 7

Novelle di Soave in due volumi copie No 13

Cornelio Nipote No 7

Sinonimi Francesi in tre volumi copie No 2

Telemachi No 5

Sinonimi Francesi in due volumi copia No 1

L’inspettore della pubblica scuola di Corfù

CONTE CAPODISTRIA

Nota per le publiche scuole

Duo gotti d’acqua Lire 5

Pene L. 16

Inchiostro L. 20

Polverina L. 6

Scope Veneziane L. 9

Calamaji e sponghe L. 8

Scudelotti di legno L. 4

Sechio di rame L. 50

Per il manico e fattura L. 4

Corda L. 8

Zare e bocali L. 10

140

Inchiostro e spolvero 12

152

Luigi Zanela deve aver Lire 152

28 agosto 1806 Riscontro buono a pagarsi

L’Inspetore conte CAPODISTRIA

Σελ. 288
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/289.gif&w=550&h=800

No 115

Inspettore conte Capodistria,

Riscontra ricevimento della porzione dei libri trasmessigli, dommanda di essere autorizzato a presentare le sue idee sull’uso di questi libri, chiede il pagamento di alcune spese.

Τη 31 Αυγούστου 1806

H Γερουσία

Αναγνωσθείσης της εκθέσεως του Επιθεωρητού της σχολής της Τενέδου κόμητος Καποδιστρίου, διά της οποίας ζητείται η ικανοποίησις του κλητήρος της σχολής Λουδοβίκου Τζανέλλα διά τα πραγματοποιηθέντα υπ’ αυτού έξοδα εκ λιρών 152, ως ο υποβληθείς λογαριασμός, και ακουσθείσης της Υπηρεσίας επί των Εσωτερικών

Αποφασίζει

Θα πληρωθή ο λογαριασμός, εξ 152 λιρών, του κλητήρος της σχολής της Τενέδου Λουδοβίκου Τζανέλλα εκ του ταμείου της δημοσίας εκπαιδεύσεως ως έχει θεωρηθή υπό του επιθεωρητού κόμητος Καποδιστρίου.

Ο Γραμματεύς της Επικρατείας θα φροντίση διά την έκδοσιν του κυβερνητικού διατάγματος.

Αντώνιος Αγοραστός, αντιπρόεδρος

Πασχάλης Γραματικόπουλος, γερουσιαστής

Δημήτριος Βαφφέας, γερουσιαστής

Ιωάννης Μαρτινέγκος, γερουσιαστής

Αθανάσιος Μοντεσάντος, γερουσιαστής

Ιωάννης Μακρής, γερουσιαστής

Ιωάννης Πυλαρινός Αθανάσιος, γερουσιαστής

Γεώργιος Στάης, γερουσιαστής

Ανδρέας Ζερμπίνης, γερουσιαστής

Μιχαήλ Τυπάλδος, γερουσιαστής

Θεόδωρος ............

Ο Γραμματεύς της Επικρατείας

ΚΟΜΗΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑΡΗΣ

Σελ. 289
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/290.gif&w=550&h=800

 Προς τον Γραμματέα της Επικρατείας επί των Εσωτερικών

Ο Επιθεωρητής της δημοσίας σχολής της Τενέδου

Κορφοί τη 28 Αυγούστου 1806

Ελήφθη τη 29 Αυγούστου 1806

Ο Γραμματεύς της Επικρατείας

Κόμης Φλαμπουριάρης

Κύριε,

Βεβαιώ την λήψιν των βιβλίων και αποστέλλω το συνημμένον αντίγραφον του καταλόγου μετά του σχετικού συνοδευτικού εγγράφου. Πρόκειται διά βιβλία, τα οποία φυλάσσονται εις την δημοσίαν βιβλιοθήκην. Θα ήτο χρήσιμον να καθορίση την χρήσιν αυτών κανονισμός τις, άνευ του οποίου εγώ, υπό την ιδιότητα του επιθεωρητού, δεν δύναμαι να τα χρησιμοποιήσου. Διότι δεν έχω εξουσιοδότησιν και εφ’ όσον δεν λαμβάνω τοιαύτην, θα τα θέσω υπό φύλαξιν, έχων προηγουμένως εκδώσει την σχετικήν απόδειξιν διά της οποίας καθίσταμαι προσωπικώς υπεύθυνος. Επειδή έχω ασχοληθή ιδιαιτέρως με σχολικά ζητήματα, θα δυνηθώ, όταν μου ζητηθή υπό της Γερουσίας, να παρουσιάσω τας απόψεις μου επί του θέματος, επί της χρησιμοποιήσεως δηλονότι των βιβλίων αυτών, ίνα αύτη εξασφαλισθή πάντοτε εύχρηστος και εις μόνιμον πλαίσιον.

Υπάρχουν τινές οι οποίοι, επειδή καλλιεργούν τα γράμματα και την εθνικήν γλώσσαν και είναι ιδιωτικοί διδάσκαλοι, πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν αντίτυπόν τι των αποσταλέντων υπό του κυρίου Ζωσιμά βιβλίων. Και μεταξύ τούτων συγκαταλέγεται ο αιδ. Βλάχος, ο οποίος ενεφανίσθη μεθ’ ενός μνημονίου προς την Αυτού Εξοχότητα τον πληρεξούσιον κόμητα Μοτσενίγον. Ο εξοχώτατος κύριος έσχε την ευγενή καλωσύνην να μου την διαβιβάση και εγώ, διά να απαντήσω εις την προλεχθείσαν αίτησιν, ζητώ οδηγίας εκ μέρους της εξοχωτάτης Γερουσίας.

Επισυνάπτω τον λογαριασμόν των πραγματοποιηθέντων εξόδων διά την δημοσίαν σχολήν της Τενέδου κατά την διάρκειαν ενός σχεδόν εξαμήνου και ως εξουσιοδοτημένος υπό του κανονισμού παρακαλώ ευσεβάστως όπως δοθούν αι σχετικαί οδηγίαι διά την πληρωμήν αυτής, η οποία είναι εις πίστωσιν του κλητήρος της σχολής Λουδοβίκου Τζανέλλα.

Υποβάλλων απείρους ευχαριστίας διά τας επισήμους πληροφορίας αι οποίαι μοι παρεσχέθησαν περί των αποφάσεων της εξοχωτάτης Γερουσίας επί των μετά πλήρους σεβασμού εκθέσεών μου, προαγγέλλω ότι ουδόλως παρέλειψα να απευθυνθώ εις το εξωτερικόν διά την πλέον ταχείαν εξεύρεσιν και άφιξιν των αιτουμένων καθηγητών διά την δημοσίαν σχολήν της Κερκύρας.

Έχω την τιμήν να διαδηλώσω προς τον εκλαμπρότατον κύριον Γραμ-

Σελ. 290
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/291.gif&w=550&h=800

Γραμματέα της Επικρατείας επί των Εσωτερικών την ευλαβή μου εκτίμησιν και υπόληψιν.

Ο επιθεωρητής της δημοσίας σχολής της Τενέδου

ΚΟΜΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Τη 8 Αυγούστου 1806

Σημείωσις επί του ποσού των βιβλίων τα οποία ανήκουν εις την νήσον της Κερκύρας, ληφθέντων υπό του κόμητος Ιωάννου Καποδιστρίου :

Μαθήματα Μαθηματικών εις τρείς τόμους αρ. 11

συμπεριλαμβανομένου εις ταύτα και ενός αντιτύπου το οποίον εδανείσθη ο διδάσκαλος Πελεγκρίνι.

Μαθήματα εκκλησιαστικών ύμνων εις ένα τόμον αρ. 4

Επί της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος αντίτυπα εις δύο τόμους αρ. 3

Αινειάς και Γεωργικά του Βιργιλίου αντίτυπα εις τέσσαρας τόμους

δι’ έκαστον βιβλίον αρ. 4

συμπεριλαμβάνεται εις ταύτα και εν αντίτυπον δανεισθέν υπό του

κυρίου δόκτορος Αντωνίου Μελίκη.

Εγκώμια του Αλεξάνδρου αρ. 1

Φυλλάδιον Ηθικών Παραγγελμάτων αρ. 1

Λατινικαί Γραμματικαί Πορέττι αρ. 11

Επιστολαί του Κικέρωνος αρ. 12

Φυσική του Πόλι εις πέντε τόμους αντίτυπον αρ. 1

Γεωγραφία του Μπουφφιέ αρ. 1

Τοσκανική Γλώσσα του Κορτιτσέλλι αρ. 3

Τραγωδίαι του Αλφιέρι εις πέντε τόμους αντίτυπα αρ. 7

Γραμματική του Γκοντάρ αρ. 6

Ποιήματα του Μόντι εις δύο τόμους αντίτυπα αρ. 7

Μύθοι του Φαίδρου αρ. 7

Μυθιστορία: του Σοάβου εις δύο τόμους αντίτυπα αρ. 13

Κορνηλίου Νέπωτος αρ. 7

Γαλλικά Συνώνυμα εις τρεις τόμους αντίτυπα αρ. 2

Τηλεμάχου αρ. δ

Γαλλικά Συνώνυμα εις δύο τόμους αντίτυπον αρ. 1

Ο επιθεωρητής της δημοσίας σχολής Κερκύρας

Κόμης Καποδίστριας

Σημείωσις διά τα δημόσια σχολεία

Δύο δοχεία ύδατος λίραι 5

Κονδυλοφόροι λίραι 16

Μελάνη λίραι 20

Σελ. 291
https://kapodistrias.digitalarchive.gr/published/includes/resources/auto-thumbnails.php?img=/var/www/html/ikapo/published/uploads/book_files/1/gif/292.gif&w=550&h=800

Άμμος λίραι 6

Σάρωθρα βενετικά λίραι 9

Μελανοδοχεία και σπόγγοι λίραι 8

Κύπελλα ξύλινα λίραι 4

Δοχείον εκ χαλκού λίραι 50

Διά την χειρολαβίδα και την κατασκευήν της λίραι 4

Σχοινίον λίραι 8

Κύβοι και βαυκάλια λίραι 10

140

Μελάνι και Άμμος 12

152

Ο Λουδοβίκος Τζανέλλα οφείλει να λάβη λίρας 152

28 Αυγούστου 1806

Βεβαίωσις διά την πληρωμήν ΚΟΜΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Αρ. 115.

Ο Επιθεωρητής Κόμης Καποδίστριας

Βεβαιοί την λήψιν του μέρους των βιβλίων τα οποία του απεστάλησαν· ζητεί να του επιτραπή να υποβάλη την γνώμην του διά την χρήσιν των βιβλίων αυτών· ζητεί την πληρωμήν ωρισμένων εξόδων.

22

Την 23ην Οκτωβρίου 1806 ο Επιθεωρητής Καποδίστριας αναφέρει ότι αι εξετάσεις είχαν γίνει την ορισθείσαν διά του από 23 Ιουλίου θεσπίσματος της Γερουσίας ημέραν. Διά της εκθέσεως αυτής υποβάλλεται και ο κανονισμός των εξετάσεων, αι οποίαι θα ελάμβανον χώραν εις την αίθουσαν του Πρυτανείου. Εξετασταί ωρίσθησαν ο Νικόλαος Πολίτης, ο καθηγητής Νικόλαος Μαυρομμάτης και ο δικηγόρος Ανδρέας Μουστοξυδης πτ. Ανδρέου, οι οποίοι θα απένεμον και τα βραβεία, άτινα συνίσταντο εις μετάλλια ειδικως κοπέντα και βιβλία της δωρεάς Ζωσιμά.

Μετά τας εξετάσεις ο Επιθεωρητής υπέβαλε την 30ήν Δεκεμβρίου 1806 το πρόγραμμα του νέου σχολικού έτους, το οποίον εκυρώθη διά θεσπίσματος της Γερουσίας της 4ης Ιανουαρίου 1807. Συγχρόνως εδημοσιεύθη πρόσκλησις προς τους μαθητάς, όπως εγγραφούν εις το Σχολείον Τενέδου. Η πρόσκλησις αύτη, εις ελληνικήν και ιταλικήν γλώσσαν, έχει ως εξής:

Σελ. 292
Φόρμα αναζήτησης
Αναζήτηση λέξεων και φράσεων εντός του βιβλίου: Αρχείον Ιωάννου Καποδίστρια, τ. Α΄
Αποτελέσματα αναζήτησης
    Σελίδα: 273

    εκείνους οίτινες δεν πλήττονται υπό της διαφθοράς των περισσοτέρων, η ατιμωρησία και το χείριστον η προστασία προς τους αμελείς και αναξίους (Είναι δε τούτο το χείριστον, διότι είναι γνωστόν εις πάντας τους εντοπίους, ότι οι νέοι είναι συνειθισμένοι εις την αργίαν, αφ’ ου γνωρίζουσι, οποίαν εκπαίδευσιν έλαβον μέχρι τούδε). Να ενθαρρύνωνται όμως εις την αργίαν υπό των εντεταλμένων να καταστήσωσι τούτους ωφελίμους πολίτας, τούτο είναι μία αλήθεια την οποίαν ευνοούν όσοι δεν έχουν διεφθαρμένην την ψυχήν των. Τα σχολεία της Ελληνικής γλώσσης ώφειλον να είναι ανοικτά προ και μετά μεσημβρίαν, συμφώνως προς τα διατεταγμένα, αλλ’ οι διδάσκαλοι με την πρόφασιν της απομακρύνσεως των μαθητών δεν προσέρχονται και ούτω κατήντησαν ως άλλοι συνταξιούχοι, ή οικοδιδάσκαλοι ενίων μαθητών. Τα σχολεία παρέλυσαν και απώλεσαν την κρατικήν αξιοπρέπειαν άνευ της οποίας ουδέποτε θα έχωσι μαθητάς. Τα άλλα δύο τμήματα φιλοσοφίας και μαθηματικών δεν παρουσιάζουσι την αυτήν αταξίαν, αλλ’ η των μαθηματικών είναι έρημος, η δε άλλη θα ερημωθή ακολουθούσα το παράδειγμα της πρώτης, διότι οι νέοι οίτινες οφείλουσι να προσέρχωνται σχεδόν πάντες δημόσιοι υπάλληλοι, θα εύρωσι δικαιολογίαν, προβάλλοντες την υπηρεσίαν των. Οι δυστυχείς ούτοι νέοι ευρίσκουσι πραγματικόν εμπόδιον τους προϊσταμένους των, διότι φοβούνται ότι εάν συχνάζωσιν εις το σχολείον θα χάσωσι την μικράν ωφέλειαν, ήτις τοις παραχωρείται. Άλλοι δε προβάλλουν ως πρόσχημα την υπηρεσίαν των. Οι προϊστάμενοι λοιπόν των υπηρεσιών, οι οποίοι έχουσι το δικαίωμα να διορίζωσι νέους εις δημοσίας υπηρεσίας, άνευ της εγκρίσεως της Κυβερνήσεως, αλλά μόνον της αρεσκείας των, συντελούσι πολλάκις να βλέπωμεν να ανττιδρώσι εις τας διαταγάς της Κυβερνήσεως αμέσως ή εμμέσως. Ούτω αι δημόσιαι γραμματείαι καταντώσι σχολεία, ένθα η δυστυχής νεολαία διδάσκεται μόνον πώς είναι δυνατόν να απολαμβάνη ελάχιστα κέρδη. Ο απερίσκεπτος ούτος συρφετός της νεολαίας κακώς εξυπηρετεί το κράτος, το οποίον δεν αγαπά, διότι την θέσιν του οφείλει εις τον προϊστάμενον και ουχί εις αυτά. Τουναντίον η Κυβέρνησις χάνει το δικαίωμα να βραβεύη διά θέσεως τους αξίους νέους, ικανούς να την εξυπηρετήσωσι και με υγιές το ήθος. Είναι δε φανερόν ότι προκύπτει μεγάλη απογοήτευσις διά τους καλούς νέους εκ του περιέργου τούτου συστήματος, οίτινες διά τούτο είναι αξιοι συμπαθειας, εάν εγκαταλείπωσιν εαυτούς εις το σκότος και την ποταπότητα. Μεγαλύτερα δε προκύπτει απογοήτευσις εκ της αδιαφορίας του Κράτους και των λειτουργών του, οίτινες εμποδίζουσι τους νέους να εκπαιδευθώσι και των Ελλήνων εκκλησιαστικών και αξιωματικών εκείνων, οίτινες περιφρονούσι τας διαταγάς του δημοσίου, ως προς το ζήτημα της εκπαιδεύσεως. Ουδείς λειτουργός εφάνη ποτέ εις το σχολείον, όπως παρακολουθήση και ενθαρρύνη την νεολαίαν, ήτις επιθυμεί να εκπαιδευθή. Εάν η κατάστασις εξακολουθήση, προτιμώτερον είναι οι πόροι οι διατεθέντες διά την εκπαίδευσιν να προορισθώσιν δι’ άλλον σκοπόν. Εάν όμως θελήσωμεν, ως επιθυμούμεν, να υποστηρίξωμεν το ίδρυμα τούτο, το οποίον θα στερεώση και τα