Παρακολουθείστε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ως θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια. Περιλαμβάνονται επίσης σχολικές παραγωγές, καθώς και συλλογή σύντομων ταινιών που πραγματοποίησε ειδικά το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ με θέμα την πρόσληψη της μορφής και του έργου του Καποδίστρια από σύγχρονους μελετητές του έργου του.
Η δολοφονία του Καποδίστρια
Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από τον Ζακυνθινό μεγαλέμπορο και κάτοικο Τεργέστης, Άγγελο Γιαννικέση και ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης. Ο πίνακας της Τεργέστης που απεικονίζει την δολοφονία του Καποδίστρια είναι το δεύτερο πίνακα του καλλιτέχνη με το ίδιο θέμα. Ο πρώτος πίνακας δημιούργηθηκε κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο έτος με αυτόν της Τεργέστης και ανήκει σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο πίνακας της Τεργέστης είναι διπλάσιος σε διαστάσεις, σε σχέση με τον πίνακα του Μουσείου Μπενάκη, φέρει υπογραφή του καλλιτέχνη και είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένος ως προς την απεικόνιση και την σπουδή του θέματός του.
Τα χρώματα του έργου είναι ζεστα, η οργάνωση των κτηρίων και του πλήθους είναι τέτοια δίνουν μια ανοιχτή αίσθηση του χώρου στον πίνακα. Οι λύσεις προοπτικής που δίνει ο καλλιτέχνης καταφέρνουν μια αυξημένη συγκέντρωση πληροφορίας, όπως αναγνωρίσιμα πρόσωπα και κτήρια, δίνοντας παράλληλα μια αίσθηση άνεσης στο χώρο.
Ο Τσόκος αντιμερώπισε αρκετά από τα πρόσωπα του πλήθους ως προσωπογραφίες. Διακρίνουμε στις ομάδες ατόμων του πίνακα, πέρα από τον ίδιο τον Κυβερνήτη που ξεψυχάει στην αγκαλιά του σωματοφύκά του Λεωνίδη, ιστορικά πρόσωπα και ήρωες της Επανάστασης, όπως ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο Κοζώνης και φυσικά οι δολοφόνοι, Γεώργιος και Κωσταντίνος Μαυρομιχάλης. Αξίζει να σημειώσουμε την επιλογή του Τσόκου να τοποθετήσει, στο κέντρο της σύνθεσης και σχεδόν πάνω από τον νεκρο Καποδίστρια,
την εκ Τεργέστης ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους να στηρίζεται συντετριμένη στον ώμο άλλης γυναίκας.
Είδος: Ζωγραφική
Συλλογή: Τέχνη
Χρονολόγηση: 1850
Θέση: Πινακοθήκη Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης
Παραγωγός/Δημιουργός: Τσόκος Διονύσιος (1814-1862)
Link: www.kapodistrias.info
Λέξεις-κλειδιά: Καποδίστριας Ιωάννης, Μαυρομιχάλης Γεώργιος, Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος, Μαυρογένους Μαντώ, Δολοφονία Ιωάννη Καποδίστρια, Ναός Αγίου Σπυρίδωνα, Ναύπλιο